Isa Roos is kandidaat voor de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen. Hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot
Gelijke kansen voor iedereen en niet ‘ieder voor zich’, deze boodschap uit de Kernvisie van de Socialistische Partij is uit het hart gegrepen van Isa Roos, de nummer vijf op de kieslijst van SP Haarlem. De achttienjarige Haarlemse studeert Internationale Bedrijfskunde aan de Amsterdam School of International Business. Geboren en getogen in Haarlem, ‘een echte mug’ zegt ze zelf. Zij komt uit een wat je kan noemen ‘SP-nest’, haar ouders zijn ook actief geweest voor de SP. Op haar zestiende verjaardag mag zij eindelijk ook zelf lid worden. De jonge socialiste heeft zich bekeerd tot de Islam. Zij is niet gelovig opgevoed maar al jong ontdekt ze dat zij wel gelovig is. Het is dan nog wel even zoeken welk geloof het best bij haar past. Ze verzamelt zoveel mogelijk informatie en ook met hulp van vriendinnen ontdekt zij dat de Islam het geloof is dat haar gelukkig maakt. “Het levert wel vragen op en soms ook kritiek, maar het is een goede keuze want het maakt mij heel blij.”
In de gemeenteraad wil Isa een stem zijn voor de jongeren en hen betrekken bij de politiek. De zittende raadsleden zijn over het algemeen wat ouder en betrekken jongeren niet bij de politiek. Dat is de reden waarom Isa ja zegt als haar wordt gevraagd zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Het verzoek komt als een verrassing maar het past wel in de ambities die Isa heeft, “ik heb altijd al interesse gehad in de politiek, als klein meisje zag ik mijzelf al in de Tweede Kamer staan.” Jongeren actief maken in de politiek en hen op een leuke manier de kennis bijbrengen over hoe de politiek werkt en wat je ermee kan bereiken, dat is wat Isa voor ogen heeft. Veel kennis over de standpunten van andere partijen heeft Isa nog niet maar ze wil de uitdaging aangaan om samen te werken. Haar indruk is dat men elkaar in de politiek soms tegenwerkt. Je hoeft elkaar niet te begrijpen maar als je elkaar helpt en ondersteunt kom je een stuk verder en vind je samen een uitweg.
Een hot-item op dit moment is het gebrek aan betaalbare woonruimte. Om het probleem in Haarlem op te lossen wil de SP dat er de komende tien jaar 15.000 woningen worden bijgebouwd. Voor verplegers, politieagenten, onderwijzers en jongeren. In het verkiezingsprogramma worden zij niet als aparte groep genoemd maar Isa legt de nadruk op de woningnood onder studenten. Dat zijn de studenten van het hoger onderwijs in Haarlem zelf, maar ook de Haarlemse jongeren die studeren in Amsterdam. Daar is het zo goed als onmogelijk om aan een studentenkamer te komen. Isa wil dat er voor hen woonruimte wordt gebouwd in de Waardepolder in de buurt van de spoorlijn naar Amsterdam
Met de coronamaatregelen hebben jongeren de hardste klap gehad. Vooral het verplicht thuis studeren en het gebrek aan woonruimte hebben er in gehakt. Er zijn veel studenten met mentale klachten, dat wordt erg onderschat. Een andere groep mensen die in de problemen is gekomen zijn de vluchtelingen uit de Oekraïne, “We moeten alles-op-alles zetten dat wij hen warm ontvangen en dat zij zich hier veilig voelen.“
De behoefte aan zorg is er ook bij andere groepen. In haar verkiezingsprogramma heeft de SP in Haarlem een aantal voorstellen gedaan om de situatie te verbeteren. De eerste stap is wat Isa betreft het verhogen van de salarissen van de mensen die in de zorg werken.
De SP heeft op dit moment twee van de negenendertig zetels in de raad. Als Isa in de raad wordt gekozen treedt zij in de voetsporen van haar vader. Bart Roos is tot 2009 voor de SP raadslid in Haarlem.
Kijk hier naar het interview
Isa Roos, SP Haarlem: “Je hoeft elkaar niet te begrijpen maar als je elkaar ondersteunt, dan kom je al een stuk verder” – Haarlem105