Ondanks dat het coronavirus met een opmars bezig is, en er zelfs sprake is van een zomergolf, blijft de situatie in het Spaarne Gasthuis beheersbaar. Dat zegt bestuursvoorzitter Ivo van Schaik tegen Haarlem105. Toch neemt ook in het ziekenhuis het aantal coronapatiënten weer toe. “Bijna een verdriedubbeling ten opzichte van april, maar het is nog steeds ontzettend goed behapbaar.”
Van Schaik heeft een verklaring voor de opleving van het virus: “Nederland heeft besloten dat er geen corona meer is, en feest als nooit te voren”. Volgens hem zou dit de grootste bron voor deze stijging in het aantal besmettingen zijn. Een andere reden is volgens Van Schaik de nieuwe variant van het coronavirus. Deze is minder gevaarlijk, maar wel een stuk besmettelijker. “Een nieuwe omicron variant die heel makkelijk overspringt van de een naar de ander, en zeker als je in grote groepen bent”, aldus Van Schaik.
Luister het hele interview met Ivo Van Schaik hier terug.
De bestuursvoorzitter is er ook vrij zeker van dat het virus zich sneller verspreidt omdat mensen zich nu minder snel laten testen. “Er wordt heel weinig nog maar echt getest. 60% van de afgenomen testen is op dit moment positief. Dat is een indicator dat je te weinig test om echt te weten hoe het zit.” Het zou volgens Van Schaik kunnen komen doordat mensen met lichte verkoudheidsklachten die het virus dragen zich niet laten testen.
Cijfers
Toch zijn de huidige cijfers niet te vergelijken met het hoge aantal patienten in december 2021. “De aantallen zijn nog steeds ontzettend goed behapbaar, er liggen in het Spaarne Gasthuis gemiddeld tussen de 5 en 15 patiënten”, vertelt Van Schaik. Maar een enkeling van hen ligt op de IC. Ook liggen coronapatiënten over het algemeen korter in het ziekenhuis dan bij de vorige variant van het virus.
De mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis met corona zijn niet alleen mensen van hogere leeftijd of mensen met andere ziektes, vervolgt Van Schaik. “Er zitten zeker ook mensen bij die andere ziektes hebben en niet helemaal gezond waren, maar we zien ook wel gewoon gezonde mensen die er heel erg ziek van kunnen worden”, aldus Van Schaik.
Zorgpersoneel
De zomergolf is volgens Van Schaik zeker ook zwaar voor het ziekenhuispersoneel, dat al te kampen heeft met de krapte op de arbeidsmarkt. “Zorgpersoneel dat moe is, en hard gewerkt heeft en best wel even zonder wil, in die zin komt die zomergolf komt heel ongelukkig uit, omdat ik iedereen toch wel een hele mooie zomervakantie toe wens.” Dit gaat vooral ten kosten van de inhaalzorg volgens Van Schaik.
De bestuursvoorzitter houdt er rekening mee dat het aantal patiënten toch nog kan toenemen. Wel benadrukt hij dat er een groot verschil is tussen het aantal nu en vorig jaar december. “Het is wel allemaal nog behoorlijk beheersbaar, we praten nu over 70 opnames in de kliniek per dag. December vorig jaar kwamen er wel 300 per dag binnen.” Mocht het nodig zijn dan kan zal het Spaarne Gasthuis de speciale corona-afdeling weer openen, maar vooralsnog is dat niet nodig.
Frustratie
Het feit dat de regering en de bevolking doet alsof corona niet meer bestaat, is volgens Van Schaik niet alleen voor de ziekenhuizen frustrerend. “Ik denk dat iedereen die met een hoog ziekteverzuim kamt ook erg gefrustreerd is hierdoor.” Hij benadrukte dat Nederlanders zich moeten realiseren dat het virus niet weg is geweest. “Ik denk dat het gewoon goed is als iedereen zich realiseert: corona is niet weg en het zal ook nog wel een tijdje onder ons zijn. We zullen nog met een aantal van die golven te maken krijgen.”
De Toekomst
Van Schaik hoopt dat de ziekenhuizen de komende golven goed doorkomen, want op hulp van de overheid kan hij niet rekenen. “Die gaat niet komen. De boodschap van minister Kuipers was: ’zoek het uit’”, aldus Van Schaik. Daarom probeert het Spaarne Gasthuis zich goed voor te bereiden en klaar te staan als dat nodig is. “Wat het ingewikkelde is, dat we zien dat het virus zo verandert dat het ons elke keer toch verrast.”
Toch zal Van Schaik dit waarschijnlijk niet meemaken als bestuursvoorzitter. Op 1 oktober neemt hij afscheid en gaat hij aan de slag als CEO van bloedbank Sanquin. “Ik was toe om die stap te maken, ik ga ook wel met een traantje weg uit het ziekenhuis. Er werken hele mooie mensen in heel mooi ziekenhuis, en dat is altijd lastig om daar afscheid van te nemen.”