Diana van Loenen is sinds 30 juni wethouder namens de PvdA in het college van Haarlem. Portefeuilles: werk en inkomen, minima en schulden, zorg, welzijn en volksgezondheid en cultuur. Een heel brede portefeuille. Hoe je wethouder wordt en hoe je aan de portefeuille komt? De wethouder vertelt het in het radioprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105.
Een groot deel van het sociaal domein valt in de portefeuille van de nieuwe Haarlemse wethouder. “Ja een heel belangrijke portefeuille, zeker in deze tijd. Iedereen merkt dat de boodschappen duurder worden en de energierekening steeds hoger. Ik hoop gewoon dat we als gemeente Haarlem de mensen kunnen ondersteunen en daarom ben ik blij met deze portefeuille”, vertelt de nieuwe bestuurder.
Van Loenen studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot haar benoeming als wethouder werkzaam bij de gemeente Amsterdam. Zij was voor de PvdA eerder vier jaar raadslid in Haarlem en daarvoor enkele jaren in Amsterdam.
Kijk hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder de video
“Ja, hoe word je wethouder? Er wordt geen advertentie geplaatst. Eerder heb ik in Haarlem in de gemeenteraad gezeten en weet dus wel iets van het politieke gebeuren hier.” Het is een politieke partij die een wethouder voordraagt. Toen de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem de grootste partij werd, kwam de kans in beeld dat er twee wethouders geleverd mochten worden. Dat was het moment dat Van Loenen solliciteerde. “Je weet dan nog niet welke portefeuille, want de onderhandelingen lopen nog door. Op dat moment is het zelfs nog niet helemaal zeker dat je als partij met twee wethouders eindigt.” In Haarlem stond de portefeuilleverdeling als laatste punt op de agenda. Als kandidaat werd zij door de onderhandelaars bijgepraat en had dus wel enig idee waar het naartoe ging. “Je geeft van te voren wel een beetje aan wat je wel of niet ziet zitten, maar het is dan wel spannend wat er uit komt. Het sociaal domein is niet een terrein waarop ik veel ervaring heb. Dat is meer het fysieke domein, de openbare ruimte, verkeer en vervoer en economie. Maar het is relatief nieuw en een hele mooie portefeuille. Ik zie het als een uitdaging.”
“Mijn hoop is dat we de mensen aan de onderkant van de samenleving kunnen helpen”
Diana van Loenen, wethouder Haarlem
Ambitie
“Je kiest ervoor om dit te gaan doen omdat je hoopt voor mensen het verschil te maken. Er staan hele mooie dingen in het coalitieakkoord, mooie plannen waar het college mee aan de slag kan”, legt de sociaaldemocraat uit. “Mijn hoop is dat we echt iets voor elkaar krijgen en de mensen aan de onderkant van de samenleving kunnen helpen. Mensen die het nu al moeilijk hebben zien we in de ‘vroeg signalering’. Als steeds meer rekeningen niet worden betaald kunnen we helpen. Haarlem is een sociale stad, ik zou het mooi vinden dat we over een paar jaar kunnen zeggen ‘die Diana heeft de stad misschien nog wel een beetje socialer gemaakt.'” Het coalitieakkoord geeft haar wat dat betreft de wind in de rug. De coalitiepartijen hebben daarin vastgelegd het minimabeleid op te hogen tot 130 procent van de bijstandsnorm. En er komen maatregelen voor mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen.
Cultuur
“Een ander belangrijk onderwerp in mijn portefeuille is cultuur. Haarlem is een culturele stad, met gevestigde voorzieningen met een goede naam. Dat willen we behouden en waar mogelijk versterken, verbreden en vernieuwen. Daarvoor moeten we allemaal nieuwe locaties gaan bekijken. Ook komt er meer ruimte voor de nachtcultuur, daar is dringend behoefte aan nieuwe energie. Daar maken we een nieuwe visie voor; we gaan met allerlei partijen en mensen in de stad kijken wat we daarvoor kunnen bedenken. Dat zal best af en toe spannend zijn. Je hebt altijd wel te maken met mensen die ergens wonen en er wellicht overlast van ondervinden. Maar we willen zeker inzetten op meer nachtcultuur”, het moet een beetje gaan bruisen, besluit Van Loenen haar pleidooi.