Plaatsnaamkunde is de wetenschap die plaatsnamen opspoort en verklaart. Met een straatnaam worden straten, wegen, lanen en dergelijke in die plaatsen aangeduid. Maar een straatnaam dient ook ter oriëntatie en voor het vormen van een adres. Haarlem105 gaat op zoek naar de historie en het verhaal achter straatnamen in Zuid-Kennemerland.
Boulevard Paulus Loot
De zuid boulevard in Zandvoort is vernoemd naar Paulus Loot, ‘Heer van Santvoort’ (1673-1753). De Boulevard Paulus Loot loopt van Boulevard de Favauge in het centrum tot aan het meest zuidelijke puntje van het dorp. Daar gaat het in de bocht over in de Brederodestraat. Aan het einde van de negentiende eeuw wordt het eerste deel van de zuid boulevard aangelegd en krijgt het de naam Paulus Lootstraat. Na de eeuwwisseling wordt deze verlengd tot aan de Prins Mauritsstraat. Bij de aanleg van het laatste deel verandert de naam in Boulevard Paulus Loot.
Boulevard Paulus Loot ligt op het duin parallel aan het strand en de zee. In het eerste deel staat het Casino, tot aan de Thorbeckestraat staan appartementen. Verder is de boulevard bebouwd met vrijstaande villa’s. De stedenbouwkundige afronding van het dorp vormt het appartementencomplex Nieuw Duynen.
Heer van Santvoort
De titel ‘Heer van Santvoort’ krijgt Loot door de aankoop van de Ambachtsheerlijkheid Santvoort in het begin van de achttiende eeuw. De welgestelde Amsterdamse handelaar koopt ook drie duinen in Zandvoort en de Heerlijkheden Schoten, Haarlemmerliede, Noord-Schalkwijk, Akendam en Hofambacht. Daardoor verkrijgt hij ook daarvan de titel ‘Heer van’. Tot de bestuursverantwoordelijkheid van De Ambachtsheer behoort onder andere het goedkeuren van benoemingen van notabelen in het Ambacht.
‘Heer van Santvoort’ blijft Loot tot aan zijn dood. In die periode ontwikkelt de handel van Zandvoort naar de andere kustplaatsen langs de Noordzee. Door ook andere gronden aan te kopen, groeit Zandvoort uit tot het gebied van de huidige gemeente. De dorpskerk laat de gelovige Ambachtsheer op zijn kosten grondig restaureren.
Historie
In de periode van het leven van Loot was Nederland nog ‘De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden’. In die periode zijn we een belangrijke politieke en economische macht in de wereld. De globaliserende wereldhandel biedt in de achttiende eeuw mogelijkheden voor Nederlandse kooplui om internationaal handel te drijven.
De Amsterdamse Loot handelt in alles waar hij geld mee kan verdienen: wapens, diamanten, juwelen en aandelen. Maar hij is ook de eerste koopman die een complete houtzaagmolen levert aan Portugal. De in Nederland gebouwde molen wordt als bouwpakket naar Portugal verscheept en daar door Nederlandse molenbouwers opgebouwd. Als commissaris van de Staten Generaal in Lissabon is Loot op de hoogte van de Portugese politieke en militaire zaken en behartigt hij onze handelsbelangen. Ook is hij bankier met goede relaties aan het hof van Portugal. Tevens verstrekt hij geldleningen aan de koning van Portugal.
Nieuwe rijken
Nadat zijn eerste vrouw jong overlijdt, hertrouwt Loot op latere leeftijd. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een zoon, Paulus Loot Heer van Santvoort junior. Uit zijn tweede huwelijk zijn twee kinderen geboren. Na zijn overlijden blijkt hoe rijk Paulus Loot was. Geboren in een doorsnee familie is hij uitgegroeid tot één van de nieuwe rijken van Nederland. Naast een grote som aan contant geld, juwelen en waardepapieren, bezit hij veel onroerend goed en meerdere buitenplaatsen. In Haarlem aan de Schoterweg nabij de Kleverlaan laat De Heer van Santvoort de buitenplaats Het Klooster aanleggen. Tot zijn overlijden in 1753 woont hij daar. Paulus Loot is begraven in een marmeren graftombe in de Hervormde Kerk in Zandvoort.
(Bron: Noord Hollands Archief)