De zomervakantie zit er officieel op. Dit betekent dat de scholen deze week weer van start gaan in de regio. Voor het Coornhert Lyceum staat er veel te gebeuren komend schooljaar. Zo gaat de school vanaf dit jaar over op het Daltononderwijs en wordt het 75-jarig bestaan gevierd. Bas Boensma, een van de rectoren van het Haarlemse Coornhert Lyceum vertelt tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag hoe hij met veel plezier is begonnen aan dit nieuwe schooljaar.
”Maandag zijn we begonnen met alle medewerkers en de week daarvoor al met de ondersteunende medewerkers. Om zodoende het schooljaar weer goed klaar te zetten en met veel enthousiasme te beginnen.” Boensma deelt het rectorschap met Alexander Volmer, die Nelie Groen opvolgt. Volmer was hiervoor rector op het Ichthus Lyceum in Driehuis. Daarnaast is Boensma directeur van het Montessori College Aerdenhout. Ook daar is alles gereed voor de komst van de scholieren. Het is aanpoten voor Boensma en Volmer, maar beiden zijn blij dat ze weer van start kunnen.
Daltononderwijs
De transitie naar een ander schooltype is verleden jaar al ingezet. Het docententeam is toen al begonnen met de de voorbereidingen op het Daltononderwijs. “Het is natuurlijk spannend, maar we hebben er ook heel veel zin in! We hebben ons goed voor kunnen bereiden met het hele team. We hebben een scholing doorlopen zodat docenten op de Dalton-manier les kunnen geven. Daarnaast vergt het nieuwe rooster ook de nodige voorbereiding omdat er voor alle leerlingen elke dag een uur zelfgekozen mag worden”, aldus Boensma.
“Leerlingen krijgen Daltonuren waarin ze hun eigen keuzes kunnen maken en projecten kunnen volgen. Dat is iets waar we zeker op het Coornhert erg naar uit kijken met elkaar”
Bas Boensma, een van de rectoren van het Coornhert Lyceum in Haarlem
De overstap heeft natuurlijk invloed op de docenten maar vooral ook op de leerlingen. “Ik denk dat onze leerlingen ontzettend veel profijt gaan hebben van het Daltononderwijs. Ze krijgen meer regie op hun leerproces en ze worden zelfstandiger. Leerlingen krijgen Daltonuren waarin ze hun eigen keuzes kunnen maken en projecten kunnen volgen. Dat is iets waar we zeker op het Coornhert erg naar uit kijken met elkaar”, vertelt de rector enthousiast.
Luister hieronder het hele interview terug met Bas Boensma van het Coornhert Lyceum. Tekst gaat verder onder het fragment.
Een normaal schooljaar
Het Coornhert Lyceum is deze zomer ook druk geweest met een verbouwing. Die Is nog niet helemaal klaar. Boensma geeft aan dat dit geen invloed heeft op de lessen. “Het zorgt alleen maar voor nog meer werkplezier voor onze leerlingen en medewerkers. Er is genoeg ruimte voor iedereen. Tot aan de herfstvakantie hebben wij onze mediatheek en studiehuis op een andere plek in het gebouw zitten. Vanaf oktober is echt alles helemaal gereed.”
“We zien dat onze leerlingen, collega’s en ikzelf ook snakken naar een normaal schooljaar”
Bas Boensma
Na twee coronajaren, met deels ook thuisonderwijs, hoopt de rector wel op een gewoon schooljaar. Ondanks de verbouwing en nieuwe lesmethodes: “We verwachten het en we hopen het ook echt. We zien dat onze leerlingen, collega’s en ikzelf snakken naar een normaal schooljaar. Daarnaast is het ons jubileumjaar, dus we hopen echt dat we dat groots kunnen vieren.”
Er heerst nog steeds een groot personeelstekort in het onderwijs. Op het Coornhert Lyceum zijn ze voor komend jaar voorzien van voldoende docenten. Toch is dat niet altijd even makkelijk, zegt Boensma. “Aan het einde van ieder schooljaar ben je weer bezig met de voorbereiding van het jaar daarna. We merken dat het ieder jaar moeilijker wordt. Aan mensen komen is ingewikkeld, dus knijpen we in onze handen dat we op het Coornhert alle honken bezet hebben. We merken wel dat mensen graag bij ons willen werken en daarom lukt het ons tot op heden nog steeds alle vacatures in te vullen.”
75-jarig bestaan
Het Coornhert Lyceum viert dit schooljaar zijn 75-jarig bestaan. Een mijlpaal waar extra aandacht aan wordt besteed. Het jubileum valt samen met de geboorte van Dirck Volkertsz. Coornhert (1522-1590), 500 jaar geleden. Een 16de-eeuws Haarlems kunstenaar en geleerde waar de school naar is vernoemd. “We willen er met diverse activiteiten echt een prachtig schooljaar van maken. Zo hebben een verrassing voor onze leerlingen op de eerste dag dat ze hier op school komen. Daarnaast organiseren we op 5 november een reünie. Op een speciale website kunnen alle oud-leerlingen en oud-medewerkers van de afgelopen 75 jaar zich aanmelden en dan maken we er een spetterend feest van.”, vertelt Boensma.
Volgens Boensma staat er genoeg op het programma voor een gezellige avond. “We gaan het glas heffen op het feit dat de school 75 jaar bestaat. Er zal muziek zijn en oud-klasgenoten gaan weer bij elkaar in de klas zitten. Daarnaast is het mogelijk om met oud-of huidige docenten te praten. Er zal een buffet zijn en een feest met een DJ. Volgens mij wordt het een prachtig jubileumfeest en hopen we daarmee de coronaperiode ook echt achter ons te kunnen laten.”