Naast de fiets en auto kan je tegenwoordig ook sinterklaascadeaus ‘swappen’. Ligt er namelijk speelgoed op zolder te verstoffen? Ruil dat dan dit jaar in voor iets anders. Op die manier willen verschillende Haarlemse organisaties de overconsumptie van speelgoed tegengaan. Zo was er gisteravond een samenkomst van de Swap Sint, waar speelgoed geruild kon worden. “We geven graag dingen en tweede leven.”
Speelgoed – en vooral speelgoed dat niet meer gebruikt wordt – hergebruiken, dat is het doel van de Haarlemse Swap Sint. Zo’n tien vrouwen, onder leiding van Marsha Hombrug zijn dit initiatief in 2018 gestart.
“Swap Sint is een landelijke organisatie dat er nog niet in Haarlem was, daarom zijn we het gestart. We willen graag speelgoed een tweede leven geven. Het is zo zonde als het wordt weggegooid”, zegt van Homburg.
“Je kan het speelgoed ook ruilen, dat is toch mooi”
Lieke Ruhl, Swap Sint
“We doen dit omdat je wil dat speelgoed op goede plekken terecht komt”, vult Lieke Ruhl aan. “Je kan het in de kast laten staan of weggooien. Maar hier kan je het ruilen, zo krijgt het speelgoed een tweede leven, dat is toch mooi.”
Kleine portemonnee
Wat de laatste jaren opvalt, is dat de speelgoedruilavond meer mensen trekt met een kleine portemonnee. “We zien die groep hier toenemen. Voor mensen die niet de middelen hebben om nieuw speelgoed te kopen is dit ideaal”, aldus Homburg
Tekst gaat door onder de foto.
Het lijkt dan ook normaler te worden dat sinterklaascadeaus niet per se nieuw hoeven te zijn. “Ik zie om mij heen dat meer ouders tweedehands sinterklaascadeautjes kopen. Alles is zo veel duurder geworden. Het lijkt wel alsof we in een heel andere wereld leven”, zegt Meltem, die zelf een alleenstaande moeder is van drie kinderen.
“Het maakt heel veel kinderen niet meer uit. En waar het uiteindelijk om draait, zijn de kinderen. Zij weten niet dat het tweedehands is. Dus ik ga mijn kinderen hier heel blij mee maken”, glimlacht ze.
Andere plekken voor duurzaam speelgoed
Heb je de ruilmarkt gemist, maar heb je nog wel speelgoed om in te leveren? Dan zijn er nog genoeg alternatieven:
Vanmiddag (donderdag 24 november) wordt er bij Rasom in de Gierstraat nog een speelgoedruil gehouden van 16.00 tot 20.00 uur. Hier kun je speelgoed inleveren en iets anders weer meenemen. “Ook als je geen speelgoed te ruilen hebt ben je welkom, het gaat erom dat het speelgoed weer gebruikt wordt”, vertelt woordvoerder Sharon Mulder. “Er wordt ook duurzaam nieuw speelgoed verkocht en er is een speelhoek waar kinderen het speelgoed meteen kunnen gebruiken. De spullen die overblijven worden door Rasom verdeeld onder Oekraïense vluchtelingen.”
Bij de Speelgoedbank Haarlem kun je het hele jaar door terecht voor duurzaam speelgoed. Al jaren wordt daar vanuit een duurzaamheidsgedachte speelgoed ingezameld en doorverkocht. Daarnaast kunnen zo’n zevenhonderd kinderen die opgroeien op minimaniveau er via een speciale speelgoedbankpas gratis speelgoed uitkiezen. “We zijn tien jaar geleden gestart met een sinterklaasactie door geld in te zamelen voor cadeaus”, vertelt Maaike Disveld van de Speelgoedbank. “Vanuit daar zijn we verder gegroeid en nu hebben we een echte speelgoedwinkel zonder stigma, want alleen degene achter de kassa ziet aan de speelgoedbankpas wie er minder te besteden heeft.” De Speelgoedbank is iedere werkdag open om speelgoed te kopen of te doneren.
Verder kun je speelgoed ruilen met mensen bij jou in de buurt via de app van Swip Swap en kun je terecht bij diverse kringloopwinkels in Haarlem en omgeving.
Op het moment dat alle ouders weg zijn bij de speelgoedruilavond van de Swap Sint, blijven er nog best wat cadeaus liggen. Uiteraard worden deze niet weggegooid. “Nee dat brengen we naar de Speelgoedbank Haarlem en ook dat is een goed doel.”