De zeven jongeren die een kleuterboek hebben gemaakt over catfishing hebben dit vrijdag gepresenteerd in Jippies kattencafé. Tijdens de presentatie werd er voorgelezen en legde de groep hun visie uit. “Wij hopen dat leraren dit gaan voorlezen aan de klas”, zegt Mischa Wijgh.
Hugo Heres, die ook mee werkte aan het boek, is blij dat ze voor de eerste druk slechts één exemplaar hebben gedrukt. “Het plan was eerst om 50 dingen te printen. Het boek heet ‘De kat en de vis’ en ik heb er ‘Catfish’ van gemaakt. Ik had een hele lange werkdag en ik had zo vaak het voorblad gezien, dat ik het compleet over het hoofd heb gezien.”
Zodra er meer boeken zijn gedrukt, dit keer met de juiste titel, willen ze het boek verspreiden op openbare locaties. “Hij ligt nu bij Jippies kattencafé en hopelijk melden meer locaties zich om het boek neer te leggen”, vertelt Hugo. Mischa voegt eraan toe dat het hem het mooiste lijkt als de boeken op scholen komen te liggen. “We gaan ervoor dat leerlingen dit wordt voorlezen door leraren met hun leerlingen. Dat vinden wij het mooiste, want dan halen de leerlingen ook het meeste eruit.”
Eerder legde de groep al uit dat ze kinderen willen voorbereiden op de gevaren van het internet. “Catfishing laat goed zien dat online niet iedereen de waarheid spreekt”, legt Mischa uit.
Het onderwerp grijpt de groep aan omdat het over cyberpesten gaat. “Ik ken veel mensen die online gepest zijn, en daar nog steeds veel last van ondervinden. Wij hebben catfishing als voorbeeld gepakt om zo jonge kinderen een morele boodschap mee te geven, voordat ze het internet opgaan”, zegt Mischa.
Bij ‘catfishing’ doet iemand zich op het internet voor als iemand anders. Om bijvoorbeeld een relatie op te bouwen, de term is bekend geworden door het Amerikaanse televisieprogramma ‘Catfish’. “Dit is een leuk programma, maar het is wel een serieus probleem”, zegt Mischa.