In het derde en laatste deel van het drieluik over de totstandkoming van het besluit rondom het voormalig postkantoor aan de Binnenweg, is het woord aan Jaap Verschoor, vrijwilliger en oud-voorzitter van Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB). Zij verzochten de gemeente al in 2010 en 2018 om het gebouw aan te merken als gemeentelijk monument, pas eind 2022, ruim na de verkoop, werd het postkantoor uiteindelijk alsnog erkend als gemeentelijk monument.
Dat er in deze procedure die uiteindelijk ruim tien jaar voor alle partijen een leermoment zit, lijkt onomstotelijk bewezen. Verschoor ziet dat de gemeente er lering uit heeft getrokken. “De gemeente is het er over eens dat de erfgoedverordening van de gemeente even heel goed bekeken moet worden. Daar staan een aantal artikelen in die het soms moeilijk maken om een pand aan te wijzen en dat is jammer.” Hij voegt daaraan toe dat ze samen met de gemeente kijkt in hoeverre het aan te passen is om dit soort struikelblokken in de toekomst, in ieder geval de kans daarop, te verkleinen.
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment.
Over het feit dat de projectontwikkelaar door het besluit terug naar de tekentafel moet, zegt Verschoor dat het goed is om te kijken waar ze nu staan en om naar de toekomst te kijken. “Ik denk dat het geen slecht idee zou zijn als de verschillende stakeholders, omdat nare woord maar eens te gebruiken, om de tafel gaan om te bekijken wat mogelijk is binnen de monumentenstatus.” Met ‘stakeholders’ doelt Verschoor op de erfgoedorganisaties HVHB, Heemschut en Cuypersgenootschap, de projectontwikkelaar, een vertegenwoordiging van de gemeente, omwonenden en eventueel ook een onafhankelijke voorzitter of gespreksleider, somt hij op.
We zijn heel blij met de uitkomst, maar dat wil niet zeggen dat we nu achterover gaan leunen”
Jaap Verschoor, vrijwilliger en oud-voorzitter van Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB)
Verschoor is bovenal erg blij met het feit dat na twaalf jaar het voormalig postkantoor eindelijk een monumenten status heeft gekregen. “We zijn er heel blij mee, maar dat wil niet zeggen dat we nu achterover gaan leunen en dan zeggen ‘jongens, succes ermee’. Het heeft zo’n lange historie dat wij bereid zijn om mee te denken over hoe dit pand op een goede manier ontwikkeld kan worden.” Volgens hem is meer overleg vooraf met de verschillende partijen sowieso wenselijk, vooral met kwetsbare, historische gebouwen. Voorafgaande de verkoop, niet achteraf, zo stemt Verschoor in.
Deel 1: Wethouder Eveline Stam
Luister hieronder het eerste deel uit de drieluik terug, het interview met wethouder Eveline Stam waarin zij genomen beslissingen toelicht, scherpe vragen beantwoordt en erkent dat de gang van zaken voor verwarring en onvrede heeft gezorgd.
Deel 2: Projectontwikkelaar Onno Draijer
Luister hieronder het tweede deel uit de drieluik terug, het interview met projectontwikkelaar Onno Draijer van Pentas Vastgoed BV waarin hij zijn visie op de procedure geeft, dat volgens hem een ‘principekwestie’ is geworden.