Woensdag 15 maart zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. In Noord-Holland kan gekozen worden uit 23 partijen. Maar waar stem je bij een provincie eigenlijk voor? De Commissaris van de Koning Arthur van Dijk vertelt het in Haarlem Vandaag.
Het enthousiasme om te stemmen is bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten traditioneel laag. Dat komt ook omdat de provincie voor mensen niet echt zichtbaar is. Toch is het een belangrijke bestuurslaag tussen het Rijk en de gemeenten, legt de Commissaris uit. “Onzichtbaar aan de keukentafel”, zo noemt hij het. “De provincie gaat over waar er gebouwd mag worden, waar de natuur blijft. Ook over zaken als water, milieu of de regionale economie. Echt over die gemeentegrens overschrijdende zaken.En die staan natuurlijk wat minder dichtbij de inwoners dan de gemeente.”
“Voor ons is het belangrijk dat er vooral wordt gesproken over het belang dat er goede Statenleden komen. Ik zeg altijd maar om aan het geluk van de inwoners van Noord-Holland te gaan werken”
Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland
Tegelijkertijd krijgt de provincie steeds vaker onderwerpen uit Den Haag voor hun kiezen. Voor onderwerpen als stikstof, waterkwaliteit, luchtkwaliteit en ook asielopvang staat de provincie aan de lat om het in goede banen te leiden.
Luister hieronder naar het hele interview terug met Arthur van Dijk. Tekst gaat verder onder het fragment.
Door het kiezen van leden van de Provinciale Staten stem je indirect ook voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Omdat de Eerste Kamer wetten goed of af kan keuren hebben sommige partijen er belang bij om daar zoveel mogelijk zetels te bezetten. De Eerste Kamerleden worden gekozen door de Statenleden van de twaalf Nederlandse provincies. Dat gaat doormiddel van zogenaamde getrapte verkiezingen. De kiezers stemmen de Statenleden in de provincies en die kiezen de leden van de Eerste Kamer. Hoe meer Statenleden hoe meer invloed in de Eerste Kamer dus.
“Voor ons is het natuurlijk belangrijk dat er vooral wordt gesproken over het belang dat er goede Statenleden komen. Ik zeg altijd maar om aan het geluk van de inwoners van Noord-Holland te gaan werken”, legt Van Dijk uit. 15 maart kan ook nog worden gestemd voor het bestuur van de waterschappen. Een waterschap is een vierde bestuurslaag. Een waterschap verzorgt het waterbeheer in een bepaald gebied.
Stemwijzer
Het is niet altijd voor iedereen duidelijk op welke van de kandidaten van de 23 partijen in Noord-Holland je het beste je stem uitbrengt. De Commissaris raadt aan om dan gebruik te maken van een stemwijzer zoals Mijnstem. “Dat is ook belangrijk als je wilt stemmen op een partij met maar één standpunt. De provincie gaat over meer dan alleen dat ene punt. Mobiliteit, openbaar vervoer, weginspecteurs, de bruggen zijn zomaar een aantal onderwerpen waar in de Provinciale Staten besluiten over worden genomen. Kijk naar de standpunten van de partijen over deze onderwerpen of hoe zij denken over natuur, economie of industrie”, adviseert Van Dijk.
Stemrecht
In lang niet alle landen in de wereld kan je kiezen wie je wilt dat je land bestuurd. Voor Van Dijk is daarom niet stemmen eigenlijk geen optie. “Het is een grondrecht. Niet stemmen of het uitbrengen van een proteststem zorgt er misschien wel voor dat een partij groter wordt, waar je al helemaal niet op had willen stemmen”, waarschuwt hij. Een averechts effect dus. “Het is een soort burgerplicht om deel te nemen aan samen willen werken aan een betere toekomst,” vindt de Commissaris.
Ondersteuning in de stembureaus
Via de Stichting Prokkel helpen mensen met een verstandelijke beperking om de stembureaus te bemensen. Zij hebben instructie gehad en werken met een vrijwilliger in een duo. Op de verkiezingsdag zal de Commissaris van de Koning samen met de burgemeester een aantal stembureaus bezoeken. Zoals hij tijdens de instructie heeft beloofd neemt hij dan appeltaart mee. Maar hij vraagt daarmee ook aandacht voor de vele vrijwilligers die de stembureaus bemensen. “Zij zorgen dat we op een veilige en goede manier kunnen stemmen,” besluit hij.