Nog geen jaar is Peter Kramer wethouder geweest in Zandvoort, waarbij hij verantwoordelijk was voor projecten en de Dutch Grand Prix/F1. Hij stapt op wanneer volgens hem blijkt dat de ambtelijke organisatie onvoldoende in staat is om de Zandvoortse ambities waar te maken. In een Zandvoorts café vertelt hij aan Haarlem105 wat er is misgegaan en waarom hij desondanks heel tevreden is.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar wordt de nieuwe politieke partij Jong Zandvoort uit het niets in een keer de grootste partij in de raad. Fractievoorzitter Jerry Kramer van Jong Zandvoort wil met zijn nieuwe partij fris en jeugdig elan toevoegen aan de raad. Hij voert gesprekken met alle partijen om uit te zoeken met wie een coalitie gevormd kan worden. Dat lukt met de Ouderen Partij Zandvoort (OPZ), de VVD en het CDA. In het coalitieprogramma “Voor Zandvoort” leggen zij vast wat er de komende jaren moet worden aangepakt.
Kennis en ervaring
In Zandvoort verlopen een aantal grote projecten traag. De coalitie besluit daarom een aparte wethouder aan te stellen om die projecten weer op gang te brengen. Jong Zandvoort heeft al laten weten deskundige wethouders te willen. Zij moeten kennis en ervaring hebben in de zaken waar zij verantwoordelijk voor worden.
“Ik ben ‘op Zandvoort geboren’, zoals we hier zeggen”
Peter Kramer, voormalig wethouder Zandvoort
Tot zijn verassing wordt Peter Kramer van OPZ gevraagd voor de functie van projectwethouder. Hij heeft wel jarenlange ervaring in vastgoed en projectontwikkeling maar hij is al twee jaar met pensioen. Het is zijn passie voor de badplaats die hem doet besluiten om de functie te aanvaarden.
Peter is er trots op dat hij ‘op Zandvoort’ geboren is, zoals ze dat daar zeggen. Hij woont er al zijn hele leven. Zijn ouders waren ondernemers en hadden een souvenirs zaak in het dorp. Tijdens zijn studie Bouwkunde heeft hij veel verschillende baantjes in Zandvoort. Op het strand, in een discotheek en je vond hem dagelijks op het voetbalveld. Na zijn studie gaat hij werken bij een architectenbureau. Hij werkt aan de Stopera en Theater Carré in Amsterdam. Na een korte periode bij een aannemersbedrijf komt hij terecht in de luxe scheepsbouw. Dat past niet helemaal bij zijn rode politieke achtergrond. Maar hij is inmiddels ook getrouwd en vader geworden en gaat daarom op zoek naar een baan waarbij hij meer thuis kan zijn.
Die vindt hij bij het woningbedrijf van de gemeente Velsen. In diezelfde tijd wordt hij ook bestuurslid bij de Zandvoortse Woningbouwvereniging. Als hij daarvoor gevraagd wordt stemt hij ermee in om daar eerst Hoofd Technisch Beheer en later directeur te worden. Dat blijft hij tot hij in dienst treedt van een woningbouwvereniging in Amsterdam. De laatste tien jaar van zijn loopbaan is hij daar directeur Commercieel Vastgoed en Projectontwikkeling.
“Ik ben eigenlijk gewoon een jongen van het dorp die vanuit zijn achtergrond kansen zag om die projecten, die al langdurig op de tekentafel lagen tot wasdom te brengen. Dat heb ik gedaanvanuit mijn passie voor Zandvoort”
Peter Kramer, oud-wethouder Zandvoort
Enkele jaren voor zijn pensioen is Kramer al in de gemeenteraad van Zandvoort gekomen voor de OPZ. Dat heeft hij een raadsperiode gedaan tot aan de verkiezingen in 2022. Dan wordt hem gevraagd om projectwethouder te worden. “Wat is dan je drijfveer omdat te doen? Dat is eigenlijk gewoon een jongen van het dorp die vanuit zijn achtergrond kansen zag om die projecten, die al langdurig op de tekentafel lagen tot wasdom te brengen. Dat heb ik gedaan vanuit mijn passie voor Zandvoort”, legt hij uit.
Advies
Zijn zoon Jerry Kramer is fractievoorzitter van Jong Zandvoort en al jaren actief in de politiek. Toen zijn vader gevraagd werd om zich namens OPZ kandidaat te stellen voor de gemeenteraad heeft hij hem geadviseerd dat niet te doen. Nu hij gevraagd wordt om wethouder te worden zegt hij hetzelfde. “Pa dat is helemaal niks voor jou. Jij bent veel te direct en je zit er om resultaat te halen”, was het advies dat Kramer senior vervolgens in de wind sloeg.
Wat ging er mis
Na zijn aanstelling als wethouder pakt Kramer zijn rol als bestuurder op. Daarnaast richt hij zich vooral inhoudelijk op zijn taak om de projecten op gang te krijgen. Zandvoort en Haarlem zijn sinds begin 2018 ambtelijk gefuseerd. Haarlem verzorgt sinds die tijd alle diensten en producten voor Zandvoort, ambtenaren werken in Haarlem en ook als je de gemeente belt, krijg je iemand aan de lijn in Haarlem. Maar volgens Kramer loopt die samenwerking niet goed en kan het beter. Hij laat aan de ambtelijke organisatie weten: “Jongens, dit kan niet langer. Willen wij onze ambities waar maken dan moeten wij het anders organiseren, dat is één. Het tweede is: We moeten kwalitatief andere mensen erbij halen.” Kramer vindt dat er teveel mensen rond lopen en wil terug van de circa twaalf mensen naar zes. Toen ging het mis.
In Haarlem wordt zijn zienswijze niet gedeeld en het verantwoordelijke directielid beklaagt zich erover bij de gemeentesecretaris. Toen deze de zaak wilde escaleren besloot Kramer om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. In een toelichting op zijn besluit verklaart hij, “Zandvoort heeft de ambtelijke organisatie nodig want wij kunnen het niet meer zelf. Laten we gewoon heel eerlijk zijn. Maar dat was in mijn domein totaal anders, want in mijn domein was het gewoon heel simpel. Het gaat niet over beleid maar om het leveren van productie. Er moet gewoon een kwalitatieve ploeg staan.”
“Maak het is niet groter dan het is. Het gaat hier over Peter Kramer die een probleem heeft met het Fysiek Domein over de projecten, en meer is het niet”
Peter Kramer
Volgens Kramer heeft een ambtelijk medewerker in een notitie geconstateerd dat Haarlem teveel mensen heeft en er kwaliteit ontbreekt. Zowel voor Zandvoort als Haarlem. Daarnaast zijn er in die notitie een aantal verbetervoorstellen gedaan. Er komen nu gesprekken over vernieuwing van de ambtelijke fusie en de ervaringen van de afgelopen jaren worden geëvalueerd. Kramer geeft aan dat in het Sociaal domein en op het gebied van Veiligheid heel goed wordt samengewerkt. Hij hoopt dat met de aanbevelingen uit de notitie dit ook voor het Fysiek Domein zo gaat worden.
Terugkijkend
Zijn periode als wethouder was van korte duur maar Kramer heeft er een heel goed gevoel over. Hij zegt dat wat in de coalitie is afgesproken ook echt is uitgevoerd: “Er ligt een locatiestudie in concept klaar. Er is een projectgroep bezig met de herontwikkeling van het raadhuis. Daar heeft de raad twee jaar terug al toe besloten. Er kan nu een keus gemaakt worden of we bij de entree doorgaan met een hotelontwikkeling. We zijn de Passagepanden aan het slopen. We gaan slopen bij het Badhuisplein. Een stedenbouwkundigplan voor het Badhuisplein is gereed. Volgende week praat de gemeenteraad over de kwartaalrapportage van de projecten, die was er nooit.”
Heel veel is in gang gezet, dus tevreden terugkijkend wenst Kramer de burgers van Zandvoort een goede en kwalitatieve dienstverlening toe. Hij verwacht dat de kwaliteit en de uitstraling van Zandvoort sterk zal verbeteren. Zelf gaat hij weer op pad met zijn honden en aan de slag met zijn hobby’s. “Ik heb mij nog nooit een dag verveeld”, beëindigt hij het gesprek.
Desgevraagd vertelt hij altijd een goede relatie gehad te hebben met de pers. “Wel altijd zakelijk, ze moeten me niet in de maling nemen. Je moet mij geen woorden in de mond leggen of dingen groter maken dan het is. Maak het niet groter dan het is. Het gaat hier over Peter Kramer die een probleem heeft met het Fysiek Domein over de projecten, en meer is het niet.”