Veel andere gemeenten hebben ze al, maar nu zullen de handhavers in Bloemendaal binnenkort ook worden uitgerust met bodycams, kleine draagbare camera’s die aan hun uniform worden bevestigd. Deze bodycams hebben in veel gevallen een preventieve en de-escalerende werking, waardoor de BOA’s zich veiliger voelen tijdens hun werk. Burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal legt uit wat de voordelen zijn en of deze camera’s daadwerkelijk zorgen voor de-escalatie bij incidenten.
Volgens Burgemeester Roest kwam het initiatief voor het gebruik van bodycams niet vanuit het bestuur, maar juist van de BOA’s zelf. “De mensen op de werkvloer zelf hebben tegen het bestuur gezegd dat ze de mogelijkheid willen. Ze merken in de beroepspraktijk dat het op sommige momenten heel handig is om er een te hebben”, legt hij uit. “Het komt in sommige situaties op straat voor dat sommige inwoners zich laten gaan. Dat kan emotie zijn, maar soms is het ook gewoon agressie. Op het moment dat je zo’n camera aanzet en aangeeft van ik ga nu dit gesprek filmen, dan leert de praktijk dat mensen toch gaan matigen.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
De burgemeester benadrukt dat de bodycams een preventief middel zijn. Voordat de camera wordt ingeschakeld, kondigt de BOA altijd aan dat er gefilmd zal worden. Er is echter één uitzondering: wanneer de handhavers direct in contact staan met de politie en er sprake is van een strafbaar feit, kunnen ze de camera’s activeren om verdachten te identificeren. De bodycams zullen dus voornamelijk worden ingezet ter voorkoming van escalaties.
Volgens Roest zijn de ervaringen in het land zeer positief, zowel op het gebied van preventie als opsporing. “De jongens willen het heel graag. Je kunt op een gegeven moment ook, als er een verdachte situatie is, een autonummer even filmen zonder dat je het hoeft op te schrijven of het in je hoofd moet printen. Dus je kunt even een situatie vastleggen. Er is echt een heel positieve ervaring met dit instrument.”
Protocol
De BOA’s zullen nauwkeurig worden geïnstrueerd over het gebruik van de camera’s, omdat er een strikt protocol geldt om de privacy van inwoners te waarborgen. “Ze worden ook heel nauwgezet geïnstrueerd, je mag zo’n ding niet zomaar gebruiken. Dus het duurt even voordat ze daadwerkelijk op straat mee kunnen werken”, vertelt de burgemeester.
De bodycams zullen volgens Roest niet alleen zorgen voor een veiliger gevoel, maar ook voor meer zelfvertrouwen bij de BOA’s. “Het veilige gevoel, het bijdragen van de relatie met de politie en de de-escalatie zijn voor ons doorslaggevend geweest om dit te hanteren”, legt hij uit. “Mensen zullen denk ik nog wel echt twee keer nadenken voordat ze een BOA een mep geven.”