GGD Kennemerland heeft onderzoek gedaan naar de gezondheid van volwassen en ouderen. Tussen 2012 en 2020 lag het percentage van inwoners dat zijn gezondheid als goed ervaart rond de 80 procent. In 2022 is dit gedaald naar 72 procent, blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag spraken wij met Harm Groustra van GGD Kennemerland om meer inzicht te krijgen in de resultaten van dit onderzoek.
De Corona Gezondheidsmonitor is een periodiek onderzoek dat door alle GGD’s in Nederland wordt uitgevoerd. “Naar aanleiding van de coronacrisis en de grote impact die het op het leven van mensen heeft gehad, hebben we extra onderzoeken uitgevoerd”, legt Groustra uit.
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
De resultaten van het onderzoek hebben de GGD geschokt. “We zijn geschrokken van de resultaten. We zagen het helaas wel ergens een beetje aankomen”, aldus Groustra. “Je krijgt soms bijna het idee dat je elke vier jaar een rapport presenteert waarin het lijkt dat het niet de goede kant op gaat en dat dat maar voor kennisneming aangenomen wordt. Maar dit soort resultaten zouden echt wel zorg moeten baren.”
“We zijn geschrokken van de resultaten. We zagen het helaas wel ergens een beetje aankomen”
Harm Groustra, GGD Kennemerland
Uit het onderzoek bleek dat het percentage van mensen die zich gezond voelt met bijna tien procent is gedaald. “Tussen 2012 en 2022 lag dat altijd stabiel een beetje rond de 80 procent, maar nu is het dus gedaald. Ook de mentale gezondheid gaat achteruit. De kans op depressie, een angststoornis of eenzaamheid neemt toe”, vertelt Groustra.
Onder de jongere volwassenen van de 18 tot 34 jaar komen mentale klachten steeds vaker voor. Van deze doelgroep heeft bijna 30 procent last van psychische klachten en heeft 16 procent suïcidale gedachten. Verder ervaart ruim 30 procent stress en voelt de helft van de jongere volwassenen zich eenzaam. Volgens de GGD hebben ze meer moeite met het omgaan met tegenslagen in vergelijking met mensen die wat ouder zijn. Dit sluit aan bij het eerdere onderzoek dat de GGD deed over de mentale gezondheid van jongeren.
Overgewicht
Overgewicht blijft ook een groot probleem in de regio, waar ongeveer de helft van de inwoners mee te maken heeft. “We zien dat het verschil in sociaaleconomische klassen grote impact heeft op de gezondheid van die inwoners. Gezonde producten zijn relatief duur en dat zorgt ervoor dat iemand met een laag inkomen meer moeite heeft om dit te betalen. We moeten ervoor zorgen dat die verschillen in economische klassen teruggedrongen worden.”
Om deze trend te keren, is het belangrijk om de sociaaleconomische gezondheidskloof te verkleinen en ervoor te zorgen dat gezonde keuzes voor iedereen toegankelijk zijn. “Een casus die nu speelt is het nul procent btw op groente en fruit. Waar wij groot voorstander van zijn, omdat we uit wetenschappelijk onderzoek zien dat het er voor zorgt dat zeker ook mensen uit die lagere sociaaleconomische klasse daardoor meer groente en fruit gaan eten”, aldus Groustra.
Samenwerken met de gemeente
Daarnaast moeten interventies met een wetenschappelijke basis worden ingezet om de gezondheid te bevorderen. “We moeten zeker weten dat de oplossingen werken. Voor ons in de regio betekent het ook dat we gewoon goed moeten optrekken met de gemeente om er voor te zorgen dat de gezondheid een plekje krijgt in elke vorm van beleid”, vertelt hij.
De GGD benadrukt de noodzaak om de vinger aan de pols te houden en actie te ondernemen wanneer de gezondheidssituatie verslechtert. “Het moet hoog op de agenda blijven staan en daar zijn allerlei mooie initiatieven voor. Er is onlangs weer een gezondheidsakkoord geïntroduceerd, dat moet richting dit najaar een beetje zijn vorm gaan krijgen. Het betekent ook dat gezondheid een plek moet krijgen in ruimtelijk beleid. Sociaaleconomisch- en eigenlijk op alle beleidsterreinen valt winst op te halen dit moment”, aldus Groustra.