Na de verwoestende storm Poly is er grote schade ontstaan aan bomen in Haarlem. Maar wat gebeurt er met al die omgevallen bomen? Isabelle Wisse van Haarlems Hout deelt haar visie op een circulaire benadering. “Ons credo is altijd: niet verbranden, maar gebruiken.” Tijdens het radioprogramma Haarlem vandaag sprak Wisse over het hergebruik van de bomen die gisteren zijn omgewaaid door zomerstorm Poly.
Wisse benadrukt het belang van een circulaire benadering en het voorkomen van onnodige verbranding. “Voor zover de bomen niet kapot gezaagd hoefden te worden, hebben we aan de gemeente gevraagd om ze naar een depot te brengen”, legt ze uit. “Daar zouden we drie stapels maken: snippers, hanteerbare stammen voor hergebruik en dikke stammen waar planken van kunnen worden gemaakt.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
Het gaat volgens Wisse niet alleen gaat om het redden van de bomen, maar ook om het minimaliseren van de impact op het milieu. “We willen voorkomen dat de snippers in een biomassacentrale worden verbrand, omdat er scholen en speeltuinen zijn die ze kunnen gebruiken”, zei ze. “Als de bomen nog fit zijn voor hergebruik, kunnen ze dienen voor groene schoolpleinen, scouting en andere maatschappelijke organisaties. Dikke stammen met een diameter groter dan 40 centimeter kunnen worden gebruikt om planken te maken voor Haarlemse meubelmakers en keukenbouwers.”
Het vinden van geschikte opslagruimte voor de omgevallen bomen is een uitdaging. Wisse vertelt dat Spaarnelanden tijdens de vorige storm verschillende nooddepots had opgezet op verschillende locaties in Haarlem. Deze keer zoeken ze naar één centrale opslaglocatie om efficiënter te kunnen werken. Ze hoopt dat de bomen gemarkeerd kunnen worden, zodat ze terug kunnen naar de straten waar ze vandaan komen, als mensen dat willen.
Lokaal verwerken
Het is voor Wisse lastig om te zien dat er zo veel bomen zijn omgevallen. “Ik hou gewoon eigenlijk heel erg van bomen. Het is gewoon vreselijk om ze zo gescheurd op de grond te zien”, zegt ze. Ze sprak over de wens om het hout zo snel mogelijk te herplanten en benadrukte het belang van lokale verwerking. Ze hoopt dat de opslag en het verzagen van de bomen in Haarlem kunnen plaatsvinden, bij voorkeur bij een houtzaagmolen die werkt op windkracht.
“Ik hou gewoon eigenlijk heel erg van bomen. Het is gewoon vreselijk om ze zo gescheurd op de grond te zien”
Isabelle Wisse, Haarlems Hout
“Door lokaal te verwerken en de transportschakel te vermijden, kunnen we het proces zo milieuvriendelijk en circulair mogelijk maken”, aldus Wisse. Ze gaf aan dat de gemeente heeft toegezegd dat de bomen beschikbaar blijven voor hergebruik en dat er snel stappen zullen worden genomen om het proces in gang te zetten. Ze is optimistisch en gelooft dat het goed komt. Ze verwacht dat er snel kan worden geselecteerd welke bomen geschikt zijn voor verschillende doeleinden, zoals snippers en hergebruikbare stammen. Ze benadrukte ook het belang van samenwerking en het delen van het hergebruik met andere makers om een frisse en creatieve uitstraling te behouden.