“Elke winkel van voedsel tot kleding is welkom op het vernieuwde platform voor Haarlemse winkels”, vertelt Roger Bekius van het online verkoopplatform. De webshop die in coronatijd is ontstaan om Haarlemse ondernemers een duwtje in de rug te geven voldeed niet meer aan de eisen om met landelijke spelers te concurreren. “Het was een beetje een tuktuk en waar we naartoe willen is een moderne taxi.”
De eer van de eerste bestelling op het platform komt wethouder Robbert Berkhout toe, maar vanaf nu kan iedereen op het platform bestellen. “In totaal zijn er ongeveer 1100 winkels in Haarlem, waarvan er nu 340 aangesloten zijn op het platform”, aldus Bekius. “Het is ook leuk om te kijken welke winkels er allemaal in de stad zijn”, vindt wethouder Robbert Berkhout.
Eerder stopte vergelijkbare initiatieven in andere steden na corona. Volgens Bekius is juist nu het moment om te verbeteren. “In corona zijn dit soort webshops vaak met goede bedoelingen tot stand gekomen, maar ze waren een beetje hout je touwtje. Wij zijn nu gaan kijken of we er een duurzame onderneming van kunnen maken. Dat heeft geresulteerd in dit platform.”
Kans
“Ik zou graag een mooi pand met atelier in de binnenstad willen, maar als starten de ondernemer is dat nog niet mogelijk. Ik zie de webshop daardoor ook als een kans een groter publiek te bereiken”, vertelt Manon Schippers van KRAM KRAM leather design. Bij haar bestelde wethouder Berkhout het eerste product via de webshop.
Andere ondernemers zien de webshop ook als kans. “Het is een coöperatie; dat betekent dat de winkeliers zelf eigenaar zijn. Dit gebeurt via certificaten die zij kunnen kopen. Een aantal grotere winkels in Haarlem heeft hier geld in gestoken”, vertelt Bekius.
Het geld dat nu beschikbaar is wordt gebruikt om het platform te promoten. “Wij hopen uiteindelijk een omzet van een miljoen euro op jaarbasis te halen.”
“Het digitale platform versterkt de economische positie van de stad en van de ondernemers” zegt Arjen Soellaart van de gelijknamige outdoorwinkel. “Wij geloven in samenwerking. Haarlemsewinkels is een uitstekende manier om onze klanten te bereiken. Een aantal consumenten komt nu eenmaal niet naar de stad. Ook die willen wij bedienen. ”
Winkels
“Het heet ‘Haarlemsewinkels’ maar als er een winkel uit Bloemendaal, Heemstede of Zandvoort zich meldt zullen we niet flauw doen. Het gaat wel echt om de middenstand in onze regio. We hebben geen ambities om in Amsterdam actief te zijn.”
Ambities zijn er wel om te concurreren met grote landelijke webshops zoals Bol of Amazon. “Het doel is dat Haarlemmers eerst bij de eigen middenstand kijken voor producten voordat ze ergens anders heen gaan. Dat geldt voor zowel online als offline. Ik denk dat die twee werelden elkaar kunnen versterken. Doordat het lokaal is zijn producten met een fietskoerier ook vaak al binnen een dag bezorgd.”
“Wij balen ook wel van de kinderziektes, maar hadden behoefte om uit de testfase te gaan.”
Roger Bekius, voorzitter Haarlemsewinkels.nl
Kinderziektes
Nu de site eenmaal live is valt het op dat het nog te kampen heeft met een aantal kinderziektes. Zo brengt een zoekopdracht naar schoenen je naar meerdere van hetzelfde model en zie je op de productpagina niet om welke maat het gaat. Ook missen er nog veel producten, vertelt Bekius: “Wij merken dat het uploaden van producten in groten getale lastig gaat. Er wordt nu hard aan gewerkt om de producten te uploaden in kleinere batches. Hierdoor komen er elke dag nieuwe producten op het platform.”
Verder komt de website nogal generiek over. Er staat ‘Haarlem’ maar de site had net zo goed voor Amsterdam, Tilburg of Harderwijk kunnen zijn. Juist bij een site vol lokale producten en ondernemers verwacht je die verbondenheid met de regio ook terug te zien. Maar daar komt verandering in. Zo zijn er bij alle winkel in Haarlem foto’s gemaakt. “Die staan al bij de winkelpagina maar komen nog prominenter terug op de website.” Toch wilde de organisatie al live gaan. “Wij balen ook wel van de kinderziektes, maar hadden behoefte om uit de testfase te gaan.”
Er is wel gekozen om de marketing uitingen iets uit te stellen totdat de site naar behoren werkt. “Al is het wel gewoon mogelijk om die al op het platform staan te bestellen.”