Een grote groep boeren trok vanochtend met trekkers via de Randweg (N208) naar het provinciehuis in Haarlem. De stoet vertrok na de ochtendspits vanuit Beverwijk en reed alleen op de rechterrijbaan, om andere weggebruikers zo min mogelijk tot last te zijn. Eenmaal aangekomen bij de provincie trokken de geparkeerde trekkers flink wat bekijks.
De boeren vroegen met hun actie aandacht voor een pamflet met daarop tien eisen. Op het provinciehuis mochten ze die overhandigen aan commissaris van de Koning Arthur van Dijk. “Het is belangrijk dat we in gesprek blijven”, vertelt Van Dijk. Ook prijst hij de boeren om de vredige manier van protesteren. “Er is goed gecommuniceerd en ze hebben duidelijke afspraken gemaakt.
Volgens Ingrid de Sain, fractieleider van de BBB in Noord-Holland, is het ook niet logisch om nu rottigheid uit te halen. “Dan worden je belangrijke punten ook niet ingewilligd, het tekent de boeren in Noord-Holland dat het hier elke keer goed gaat en we in dialoog blijven.” De Sain, die zelf ook boer is, is dan ook trots op haar collega’s.
Tien eisen
De Noord-Hollandse boeren hebben de volgende tien eisen neergelegd bij de provincie:
1. Kom tot een reset van (landelijke) regelgeving door:
-het opschorten van de afschaffing van de derogatie
-het terugdraaien van de korting op gebruiksruimte in de NV-gebieden
-het niet aanwijzen van bufferstroken..
2. Het NPLG/PPLG wordt tijdelijk stopgezet totdat er duidelijk is over het beschikbare budget ener duidelijke richtlijnen zijn voor het prioriteren van verschillende taken.
3. Ga voor het NPLG/PPLG terug naar de tekentafel en maak een duurzaam economisch perspectief voor de agrarische sector een doelstelling in het beleid. Ga zorgvuldig om met waardevolle land bouwgrond!
4 Geef voorrang aan het legaliseren van PAS-melders, vrijgestelde bedrijven en interimmers.
5. Verwijder de bepalingen over de afrekening van stikstofuitstoot uit de wet en beoordeel deze aan de hand aan een goede Staat van Instandhouding van de natuur.
6. Vervang Natuur Doel Analyses door actieve ecologische monitoring op locatie.
7. Zet in op haalbare en realistische doelen op het gebied van waterkwaliteit.
8. Vermijd het creëren van bufferzones, overgangsgebieden of andere beperkingen op landbouw grond in de buurt van natuurgebieden.
9. Voer natuurbeleid pas uit als er voldoende budget is om de werkzaamheden en het beheer inde toekomst te waarborgen.
10. Sluit de kringloop door optimaal gebruik te maken van de ruimte voor het gebruik van dierlijke mest in plaats van kunstmest.