Als een donderslag bij heldere hemel werd Zandvoort gisteren medegedeeld door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dat vanaf vandaag dertig statushouders in het NH Hotel Zandvoort worden geplaatst. “Het college betreurt zeer dat het hierover pas één dag van tevoren is geïnformeerd”, laten zij weten in een brief aan de gemeenteraad.
Er zijn door het COA vijftien kamers geboekt in het vier sterren hotel, voor de duur van twee maanden. Wel is er de mogelijkheid om deze termijn te verlengen wanneer dit nodig blijkt. Het Zandvoortse college van burgemeester en wethouders kreeg dit nieuws pas een dag ervoor te horen, tot hun grote verbazing.
“Bovendien voldoet Zandvoort al ruimschoots aan de huisvestingstaakstelling voor statushouders”, zo is te lezen in de brief. De woordvoerder van de gemeente Zandvoort liet vanochtend aan Haarlem105 weten verder geen reactie te geven.
“We wisten het pas op het laatste moment”
Ronald Smallenburg, COA
De reden dat Zandvoort pas op het laatste moment werd geïnformeerd kon volgens de woordvoerder Ronald Smallenburg van het COA niet anders: “We wisten pas op het laatste moment dat we een aantal kamers in Zandvoort konden huren.”
Volgens Smallenburg moet het voor de gemeente niet helemaal als een verrassing komen: “Dat de nood hoog is weet iedereen, dat we zoeken naar ruimte in hotels weet ook in iedereen. We blijven in goed contact met de gemeente hierover.”
Nijpend tekort
Het COA mag zelf het besluit nemen om kamers te huren in een hotel voor de opvang van statushouders, iets waar gezien het nijpend tekort aan opvangplekken steeds vaker voor wordt gekozen. Afgelopen donderdag kreeg de gemeente Krimpenerwaard (Zuid-Holland) te horen dat het COA per direct een deel van het plaatselijke Fletcher hotel afhuurt voor opvang van statushouders.
COA-bestuurslid Joeri Kapteijns zei gisteravond tegen Nieuwsuur dat de plaatsing van statushouders in een hotel zoveel mogelijk in overleg gaat met de betreffende gemeenten. “Kleine groepen statushouders, die al eigenlijk al in de gemeente zouden moeten wonen, proberen we zoveel mogelijk samen met de gemeente op te vangen.”
Probleem
Toch lukt overleg lang niet altijd, blijkt ook wel uit de brief van het Zandvoortse college. “We hebben nu echt de opdracht gekregen van de staatssecretaris om het wel gewoon te gaan doen, want het probleem is groot. Elke avond is het weer spannend of we iedereen in Ter Apel een bed kunnen geven”, aldus Kapteijns. Voor de opvang van asielzoekers is wel altijd akkoord nodig van de gemeente, benadrukt het COA.
Door de groep statushouders, mensen die met succes hun asielprocedure hebben doorlopen en een permanente verblijfsvergunning hebben gekregen, te verplaatsen naar hotels, komt er plek vrij voor asielzoekers in opvangcentra zoals Ter Apel waar ze al jaren kampen met te weinig opvangplekken.
De opvang van statushouders in Zandvoortse hotel heeft verder geen impact voor toeristen. Zij kunnen nog steeds een kamer boeken en verblijven in het hotel aan de boulevard.