Ondanks het natte voorjaar is het risico op natuurbranden in regio Kennemerland toegenomen. De grond, planten en bomen in het duingebied zijn erg droog. Daarom komt Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) deze week met tips over wat je zelf kan doen om een natuurbrand te voorkomen en wat te doen als je er een tegenkomt.
Een onoplettendheid kan volgens VRK al snel zorgen voor een natuurbrand. Een brand die zich, zeker in een droge periode, snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen. “Door het vochtige voorjaar groeit de vegetatie als een gek”, legt Remke Hoedemaker van VRK uit. “Als dat binnen een paar dagen weer droog is, kan dat toch gevaarlijk zijn.”
Natuurbrandseizoen
Daarnaast wordt het ’s zomers ook warmer doordat het klimaat verandert en dat heeft volgens Hoedemaker ook invloed. “Vroeger had je een natuurbrandseizoen, in de zomer. Maar nu zie je dat het aan het eind van de winter of begin van het voorjaar ook heel droog is. Daarmee neemt het risico toe.”
Het actuele risico op een natuurbrand wordt bijgehouden door een landelijke melder. Regio Kennemerland zit op dit moment in fase twee, de hoogste fase. Dit geeft aan dat de kans op een natuurbrand aanwezig is. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook aan bezoekers om gevolgen van natuurbrand te voorkomen of beperken. Lees hieronder de tips hierover van VRK.
- Parkeer je auto niet buiten de daarvoor bestemde plekken. De onderkant van de auto kan heet zijn en in hoog en droog gras brand veroorzaken.
- Parkeer je (bak-)fiets of brommer zo dat deze geen toegangswegen voor hulpdiensten blokkeert.
- Houd je aan de toegangsregels en ga niet van wegen en paden af. Neem eventueel een gps, wandelapp of topografische kaart mee als je op stap gaat zodat je je beter kunt oriënteren.
- Denk eraan, dat je niet overal in de natuur goed bereik hebt met je mobiele telefoon. Rondom dorpen of nabij grotere wegen is vaak wel beter bereik, neem meteen contact op met hulpdiensten als je iets verdachts hebt gezien.
- Help mee door foto’s / films te maken als je een situatie niet vertrouwt of door locatie, persoonskenmerken of bijvoorbeeld een kenteken te onthouden en door te geven.
Wat kan je doen bij een natuurbrand?
- Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg.
- Blijf uit de rook. Rook is namelijk altijd ongezond.
- Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt.
- Help andere mensen en kinderen om naar een veilige plek, zoals een openbare weg of groot verhard terrein, te komen.
- Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Kijk in je omgeving of er herkenningspunten zijn zoals straatnaamborden of een nummer van een ANWB paddenstoel. Of kijk naar de unieke cijfer en lettercombinatie die op alle zitbankjes staan en geef die door aan de meldkamer.