Misschien is het wel een uitzwaaicadeautje aan de organisatie van Haarlem Culinair. Ze mogen nog één keer genieten van de Grote Markt in haar volle glorie. Twee weken geleden zijn de doeken van de gevels rondom de Brinkmann weggehaald en kwamen de volledig gerenoveerde gevels tevoorschijn.
Het is de laatste keer dat Luuk Hasselman en Henny Leeflang het evenement organiseren, de nieuwe organisatie draait dit jaar al op volle toeren mee. “Al merk ik wel dat het echt hun kindje blijft”, vertelt Tom Siekman, één van de nieuwe organisatoren.
De nieuwe organisatie is van plan goed voor dat kindje te zorgen, al komen er wel een aantal kleine veranderingen. “Dat is normaal, zo groeit een evenement met haar tijd mee.” Dertig jaar geleden, toen Leeflang en Hasselman het evenement startten, zag het er ook nog heel anders uit.
Onze verslaggever nam een kijkje vlak voor de opening.
Bij de opening van het evenement betraden Hasselman en Leeflang het podium. Ze bedankten het publiek en overhandigden een grote symbolische sleutel, waar op de achterkant het wapen van Haarlem stond en aan de sleutelkant een lepel en een vork, wat het logo van Haarlem culinair is.
Verassing
Zelf werden de organisatoren ook nog verrast op het podium. Burgemeester van Haarlem Jos Wienen, die traditioneel het evenement opent, was afwezig door vakantie maar had een videoboodschap ingesproken waarbij hij de heren bedankte voor de dertig jaren inzet. Ook wenste hij de nieuwe organisatie, en met name Patrick Uitendaal, succes de komende jaren.
Daarna was er nog één verrassing over die uitgepakt werd door Hasselman. Uit het grote pakket kwam een straatbord met daarop de tekst ‘Hasselman en Leeflang Horecaplein’. De presentator riep erbij de Grote Markt elk jaar vier dagen lang tijdens Haarlem Culinair om te dopen tot dit plein. Leeflang besloot gelijk regels in te stellen op zijn plein: “Gratis parkeren”.
Veranderingen
Dit jaar is in de hoofdbar een klein podium gebouwd waar een jazztrio en een singer-songwriter komen optreden. Daarnaast is er een klein speciaalbierbarretje en een viplounge.
Op zondag is er voor het eerst ook een losse wijnproeverij voor het Stedelijk Gymnasium in de tuin van het Prinsenhof. “Hiervoor zijn wel tickets nodig, maar de proefwijnen zijn daarbij inbegrepen. Het hoofdevenement blijft wel gratis, dat zal altijd zo blijven.”
De beroemde Smulpaapprijs krijgt dit jaar ook een publieksvariant. “Al is het wel een hele uitdaging om alle elf inzendingen op een avond te proeven.”
Lees ook: Bedenkers Haarlem Culinair stoppen er na dertig jaar mee: “Onze opvolger begon hier als muntenverkoper”