Studenten van de Academie van Bouwkunst werkten de afgelopen twee jaar aan een kippenhok voor boerderij Schoterhoeve. Het hok is gemaakt van honderd procent hout afkomstig uit omgewaaide bomen.
“Hout is recyclebaar materiaal. Daarom hebben we het kippenhok gemaakt van hout uit omgewaaide bomen” legt initiatiefnemer Joost Pothast (Natuur Milieu en Educatie, NME) uit. Het gaat nog ongeveer anderhalf jaar duren voordat de nieuwe boerderij en het kippenhok volledig in gebruik genomen wordt, maar de kippen mochten deze week alvast ‘een kijkje nemen’.
Twee jaar wachten
De stadsboerderij Schoterhoeve is twee jaar geleden gesloten door de slechte staat van de gebouwen en ruimtegebrek. “Het opknappen van de oude locatie zou een hoop geld gaan kosten. Ook was het geen fijne plek, heel klein in vergelijking met de nieuwe locatie”, aldus Pothast. De boerderij wordt heropend op een andere plek in het park, bij schooltuinencomplex de Schotertuin.
“Het is heel gek dat je omgewaaid hout niet zomaar mag gebruiken als aannemer. Terwijl dit juist zo ideaal is om te recyclen”
Machiel Spaan, coördinator Erasmus programma, Academie voor Bouwkunst Amsterdam
Pothast kwam op het idee voor een recyclebaar kippenhok samen met Machiel Spaan, coördinator Erasmus programma, Academie voor Bouwkunst Amsterdam: “Twee jaar geleden startte we met de ontwerpfase. We hadden toen een basis gemaakt die weer uit elkaar kon. De locatie was toen nog niet beschikbaar. We moesten daarop wachten en ook op de beschikbaarheid van de scholen”, aldus Spaan.
Veel studenten
Pothast en Spaan wilden zoveel mogelijk studenten van allerlei richtingen aan het project laten meewerken. Zo deden studenten van InHolland onderzoek naar de omgeving en maakten zij het ontwerp. De Academie van Bouwkunst ging dat in de praktijk uitwerken, met hulp van internationale studenten. De studenten zelf waren ook enthousiast over het project: “In één woord geweldig, Joost stuurde ons een foto dat hij geïnspireerd was geraakt door ons en gaat onze ideeën ook toepassen op z’n eigen kippenhok,” zei één van de studenten.
Toekomstplannen
De twee hopen dat ook anderen geïnspireerd raken door dit project: “Het is heel gek dat je omgewaaid hout niet zomaar mag gebruiken als aannemer. Terwijl dit juist zo ideaal is om te recyclen”, zegt Spaan. Volgens de planning is de boerderij over anderhalf jaar af en vanaf dan open voor bezoekers.