Bijna een kwart van de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem komen vanochtend vrijwillig om zes uur ’s ochtends naar school. Geschiedenisdocent Marcel Hummelink heeft een ontbijt georganiseerd dat volledig in het teken staat van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. “We eten bagels en drinken, net zoals de Amerikanen daar, een cola erbij”, vertelt de leraar.
Het is volgens de leraar een misverstand dat geschiedenis altijd over het verleden gaat. “Dit is levende geschiedenis, daarom organiseer ik het”, zegt Hummelink. In gesprek met de leerlingen valt op dat een groot aantal voor Kamala Harris is. “Ik hoop echt dat Kamala Harris wint”, zegt een van de vierdeklassers.
Helaas begint het bij aanvang van het ontbijt er al op te lijken dat Donald Trump de 47e president van Amerika zal worden.
Daarmee lijkt de uitslag voor de leerlingen uit te lopen op een teleurstelling. Oud-correspondent in Washington en voormalige leerling van het Stedelijk Gymnasium, Philippe Remarque, is vroeg opgestaan en steekt de leerlingen een hart onder de riem.
“Toen ik hier op school zat, werd Ronald Reagan president van Amerika. Hij werd als heel gevaarlijk en heel rechts gezien. Wij dachten echt dat de wereld ten onder zou gaan”, vertelt Remarque. “Nu wordt hij door historici als best gunstig beoordeeld. Jullie zijn waarschijnlijk verdrietig als Trump president wordt, maar het kan ook meevallen.”
Popular vote
Inmiddels is bevestigd dat Trump inderdaad de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. Daarnaast heeft hij ook de meerderheid in de Senaat behaald en lijkt het erop dat de Republikeinen ook het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen.
Trump heeft ook de popular vote gewonnen, tot grote verbazing van velen. Dat geldt ook voor de aanwezige leerlingen van het Stedelijk Gymnasium, bij wie Trump helemaal niet zo populair bleek.