Arthur van Dijk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, stuurde deze week een opiniestuk naar Trouw waarin hij zijn zorgen uitte over de huidige politiek waarin het volgens hem normaler lijkt te worden om bij moeilijke kwesties direct om het aftreden van een burgemeester te roepen.
“Bescherm onze burgemeesters tegen aanvallen op hun gezag”, schreef Van Dijk in het stuk. Bij Haarlem Vandaag zei hij dat burgemeesters boven de politiek staan en zorgen voor orde en veiligheid. “Ik zie de laatste tijd dat hun gezag steeds vaker ondermijnd wordt, en dat is zorgelijk. In tijden dat het goed of minder goed gaat is de burgemeester de persoon die een belangrijke rol speelt.”
Luister hieronder het hele interview met Arthur van Dijk terug, tekst loopt door onder het fragment.
Van Dijk noemt de rellen die onlangs in Amsterdam plaatsvonden als voorbeeld. “Dan wordt in de Tweede Kamer gezegd dat de burgemeester moet worden ontslagen of dat er een motie van wantrouwen moet worden ingediend. Dit zijn instrumenten die je op deze manier niet tegen zo’n ambt inzet. Wat ik in mijn opiniestuk geprobeerd heb om uit te leggen is dat we allemaal moeten leren van dit soort voorvallen.”
Discussies
Volgens Van Dijk zullen de besluiten die genomen worden door burgemeesters altijd discussies met zich meebrengen. “Het zijn pittige besluiten als je weet dat de samenleving er anders over denkt, en dat kan eenzaam zijn. Maar iemand moet het doen en dat moet gerespecteerd worden.”
Op de vraag hoe dit respect voor burgemeesters gecreëerd moet worden, antwoordt van Van Dijk resoluut: “De politiek moet het goede voorbeeld geven. Burgemeesters hebben een belangrijke functie in onze democratische rechtsstaat die, in tijden waar het echt nodig is, besluiten nemen. Dan moet je niet de politiek aan het woord laten.”
“We moeten de garantie kunnen bieden dat dit soort functies met gezag veilig uitgevoerd kunnen worden.”
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning
Nu de feestdagen op de stoep staan vond Van Dijk het een goed moment om deze discussie met elkaar te voeren. “Als we bij iedere tegenslag mensen naar huis gaan sturen dan blijven er nog weinig over die bereid zijn om dit vak te willen uitoefenen. We moeten de garantie kunnen bieden dat dit soort functies met gezag veilig uitgevoerd kunnen worden. Daarom heb ik het geschreven.”
Lees ook: Terugblik op een roerig politiek jaar met commissaris van de Koning Arthur van Dijk