Duizenden apotheken doen ook vandaag, net als gisteren, mee aan de landelijke apothekersstaking. Al maandenlang wordt er actiegevoerd voor een betere cao voor apothekersassistenten. Edwin den Haak, apotheker bij Centraal Apotheek Haarlem is een van de apothekers die de staking ondersteunt.
“Het salaris van een apothekersassistent komt niet ver voorbij het minimumloon”, weet Den Haak. “Het salaris is ver achtergebleven met de rest van de lonen in Nederland. Het is ook niet goed geïndexeerd. Ik ben werkgever en sta aan de andere kant van de lijn. Maar wij kunnen als apotheek zijnde die kosten ook niet meer dragen, omdat de indexaties van de vergoedingen ook niet mee zijn gegaan de afgelopen jaren. Het loopt spaak daardoor.”
Luister hier het hele interview met Edwin den Haak terug. Tekst gaat verder onder het fragment
Een ander probleem is de hoge werkdruk. Dat heeft volgens Den Haak te maken met het geneesmiddelentekort. “Ik las zojuist dat er vierenhalf miljoen mensen getroffen zijn door een door een geneesmiddelentekort op jaarbasis. Iedereen heeft er wel mee te maken.” Hij vervolgt: “Apothekers doen er alles aan met de assistenten om het met een goed alternatief te vervangen. Door een advies te geven aan de huisarts. Of door van toedieningsvorm te veranderen. Dat soort dingen kosten superveel tijd, dat veroorzaakt onder andere de werkdruk.”
Open voor spoedzorg
De staking heeft tot nu toe weinig gevolgen gehad voor Haarlemmers en de meeste mensen lijken begripvol. “Mensen waren goed op de hoogte dat de apotheken voor een groot gedeelte dicht zijn”, vertelt de apotheker. “Mensen komen wel voor dringende zaken, zoals antibiotica en pijnstillers. Maar herhaalrecepten, dat kan naar een later moment en dat benoemen we ook aan de balie. Maar de zorg willen we blijven continueren.” Veel apotheken zijn daarom formeel gesloten, maar de spoedzorg loopt achter de schermen gewoon door.
Hoop
De acties van de afgelopen maanden hebben nog niets opgeleverd, maar toch is Den Haak hoopvol. “Het ligt nu voornamelijk bij de zorgverzekeraars, die moeten met bepaalde oplossingen gaan komen. In de vorm van structurele verhoging van vergoedingen waardoor wij dat als werkgever kunnen doorgeven aan assistenten. Daar zit een spanningsveld tussen.”
“Het ligt nu voornamelijk bij de zorgverzekeraars, die moeten met bepaalde oplossingen gaan komen.” – Apotheker Edwin den Haak
Ook de overheid heeft volgens hem een taak. “De overheid stelt OVA-gelden beschikbaar”, legt hij uit. “De afgelopen jaren is het geld op de verkeerde plekken terecht gekomen omdat zorgverzekeraars de apotheker steeds verder zijn gaan uitknijpen. Daar zit een belangrijke rol voor de overheid, om te kijken waar alles heengaat.”