Eenzaamheid blijft een groeiend probleem in Nederland. In 2023 geeft 11% van de Nederlandse bevolking aan zich erg eenzaam te voelen, hetzelfde percentage als vorig jaar, maar hoger dan in 2019, volgens cijfers van het CBS. “Dit is niet een probleem dat je als ziekenhuis kan oplossen. Het is iets dat we als samenleving moeten oplossen”, zegt Kinge Bouma, arts van het Spaarne Gasthuis, in het programma Haarlem Vandaag.
De gevolgen van eenzaamheid ziet Bouma terug in haar werk: “Jongeren komen vaak bij ons binnen na een overdosis, omdat ze het leven niet meer zien zitten.” Ook ouderen vormen een kwetsbare groep: “Ze hebben vaak niemand die af en toe even komt kijken hoe het met ze gaat. Als er iets met ze gebeurt, kunnen ze hun huis niet uit.”
Luister hieronder het hele interview met spoedarts Kinge Bouma. Artikel gaat verder onder fragment.
“Dit is niet een probleem dat je als ziekenhuis kan oplossen. Het is iets dat we als samenleving moeten oplossen”
Kinge Bouma, arts in het Spaarne Gasthuis
Daarnaast wijst Bouma op de groep mensen met ‘verborgen’ eenzaamheid: “Bij hen kom je er pas achter als je echt doorvraagt hoe het met ze gaat. Maar dat is als arts soms lastig, omdat mijn focus vooral medisch is.”
Volgens Bouma is het belangrijk dat we als samenleving meer naar elkaar omkijken. Het Spaarne Gasthuis doet dat bijvoorbeeld door samen te werken met professionals uit andere vakgebieden. “Laatst liep er een sociaal makelaar mee in het ziekenhuis. Hij kon veel betekenen voor mensen door hele gerichte vragen te stellen,” vertelt Bouma.
Bouma nam ook deel aan een debat in de Pletterij over hoe we eenzaamheid als maatschappij kunnen aanpakken. Ze was onder de indruk van de initiatieven in Schalkwijk: “Het was mooi om te zien hoeveel mensen daar al ondernemen om eenzaamheid tegen te gaan, zonder dat het ziekenhuis zelf iets hoefde te organiseren.”