Burgmeester Jos Wienen zet zijn handtekening onder een brief van zijn Roermondse collega gericht aan demissionair premier Rutte waarin hij stelt dat er snel één miljoen euro beschikbaar moet komen voor bevrijdingsfestivals in het hele land. Bernt Schneiders, voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem, is blij met de steun die Wienen met deze actie laat zien, maar geeft ook aan dat het dubbel voelt, want er komen ook veel rekeningen binnen van de gemeente.
“De kosten die de gemeente ons in rekening brengt zijn inmiddels hoger dan de subsidie de we krijgen. Je kunt ook zeggen: dit is van de gemeenschap, daar geven we subsidie aan, dat betekent ook dat we terughoudend zijn met het in rekening brengen van allerlei kosten”, vindt Schneiders. Nu voelt het net of het geld dat Bevrijdingspop Haarlem ontvangt van de gemeente, vrijwel direct weer moet worden teruggestort op de rekening van diezelfde gemeente
Schneiders is in ieder geval blij met deze stap: “Het is een heel goed initiatief geweest van de gezamenlijke festivals om in Den Haag aan de bel te trekken. Dat is heel vlot overgenomen en dat heeft geresulteerd in de motie waar maar liefst 145 Kamerleden een handtekening onder hebben gezet.”
Hogere kosten
Schneiders legt tijdens Haarlem Vandaag uit waar het garantiefonds voor is bedoeld en waarom het zo noodzakelijk is. “Het grote probleem is dat festivals heel veel duurder geworden zijn. Dit jaar werd ik geconfronteerd met 35 procent hogere kosten, dat komt natuurlijk ook door inflatie”, zegt de voorzitter en tevens voormalig burgemeester van Haarlem.
Luister hieronder het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment
Het is volgens Schneiders heel lastig voor dit soort festivals om die verantwoordelijkheid te nemen, want uiteindelijk zijn het vrijwilligersorganisaties. “Je boekt bands, bestelt materialen en met andere uitgaven die erbij komen wij met Bevrijdingspop Haarlem al snel op bijna een miljoen euro aan kosten. Dat terwijl daar een subsidie tegenover staat van slechts 200.000 euro. Dan moet je het op de dag zelf allemaal terugverdienen, en dat lukt niet altijd”, legt hij uit. “Vorig jaar hadden veel bevrijdingspop-festivals slecht weer, dan is dat gewoon ontzettend lastig.”
Gelukkig heeft Bevrijdingspop Haarlem nog een beetje vet op de botten, zoals Schneiders het omschrijft, een festival mag verregenen en dan kunnen ze het verlies dragen. Maar na één keer houdt het op en is de bankrekening leeg. De optie om toch toegangsentree te rekenen, dat is volgens Schneiders niet waar het festival om draait. “Dat zou ongelofelijk jammer zijn. Wat is Bevrijdingsdag dan nog?”