Het tekort aan betaalbare woningen is ook in onze regio een probleem. Haarlem105 gaat op zoek naar de plannen die gemeenten in Zuid-Kennemerland hebben gemaakt om de wooncrisis te lijf te gaan. Wethouder Attiya Gamri vertelt over de plannen voor Bloemendaal.
In Bloemendaal hebben VVD, D66 en PvdA op 1 juli 2022 een coalitieakkoord gesloten met als titel ‘Sterk, Sociaal, Vooruit.’ In het akkoord staan de gemaakte afspraken in hoofdlijnen. Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om de ambities concreet te maken.
De wooncrisis is groot en de wethouder waarschuwt ervoor dat we allemaal een beetje moeten inleveren om die crisis op te vangen. “We kunnen het niet allemaal even leuk, even mooi, even sjiek en even ‘weet ik veel wat’ blijven houden als je weet dat mensen twaalf jaar moeten wachten op een sociale woning in Bloemendaal. Dat kan niet, samen zullen wij moeten versnellen.” Bloemendaal heeft niet veel bouwlocaties dus de mogelijkheden zijn beperkt. De coalitie ziet echter wel kansen.
Woonvisie
De woonambities van het coalitieakkoord worden uitgewerkt in de Woonvisie, daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.
“Je mag wel bouwen, maar dit zijn onze eisen en op deze manier willen wij het hebben”
Attiya Gamri, wethouder Bloemendaal
“We hebben geleerd dat we veel meer de regie moeten hebben. Dat we altijd vooraf onze eisen scherp moeten hebben. En dat gaan we nu de komende vier jaar doen. Dat we van tevoren aan projectontwikkelaars meegeven: ‘Je mag wel bouwen, maar dit zijn onze eisen en op deze manier willen wij het hebben'”, licht wethouder Gamri toe. De coalitiepartijen houden bij nieuwbouw vast aan de verdeling van tenminste 33% sociale woningbouw en streven naar 40% in de midden categorie. Ook worden er minimumeisen gesteld aan het vloeroppervlak van sociale woningen.
Gamri is nu vier weken wethouder, nog lang niet iedereen heeft zij kunnen spreken. Ze wil iedereen ontmoeten en hun verhaal horen. Daar hoort ook het verhaal van teleurgestelde mensen of boze stichtingen bij. Er worden nog veel afspraken gemaakt.
Regionale samenwerking
Vrijesectorwoningen waar Bloemendaal ook ruimte voor laat, maken dat er in veel gevallen een goedkopere woning in de regio beschikbaar komt. “Daarom is de regionale samenwerking zo belangrijk. We moeten niet alleen een kleine postzegelblik hebben en alleen naar onze eigen gemeentegrens kijken, maar breder gaan wegzetten”, legt Gamri uit.
Maatregelen
In Bloemendaal is veel behoefte aan sociale- en middenklasse woningen, zowel koop als huur. “We gaan kijken of we de komende periode voor die twee groepen meer mogelijkheden kunnen bieden”, vertelt de wethouder.
Met de groep Bloemendalers die vaak alleen woont in een groot huis, en liever wil verhuizen gaat de wethouder in gesprek. Maar dan moet de gemeente wel mogelijkheden hebben: “Je kan in zo’n geval niet zeggen dat er niets anders is. Wonen in combinatie met zorg kan bijvoorbeeld een optie zijn.” Samen met de woningbouwcorporatie wil de gemeente kijken welke mogelijkheden hiervoor zijn.
“We hebben de intentie om alle huizen tot zes ton niet te laten verkopen aan speculanten”
Attiya Gamri
In het coalitieakkoord is opgenomen dat het splitsen van woningen niet algemeen wordt toegestaan. Met splitsen, of verkameren, van een woning maak je in een (grotere) woning meerdere woonruimtes. Er komen wel mogelijkheden om dit te doen, maar dit moet nog verder worden uitgewerkt.
Daarnaast wil Bloemendaal iets doen aan het opkopen van woningen door investeerders. De gemeenteraad heeft al een motie aangenomen waarin de intentie is vastgelegd om woningen onder de €600.000,- te beschermen tegen aankoop door speculanten. De wethouder werkt op dit moment de motie uit en toetst de juridische haalbaarheid. “We hebben echt de intentie om alle huizen tot zes ton niet te laten verkopen aan speculanten”, zegt wethouder Gamri.
Bloemendaal gaat ook eigenaren van leegstaande panden benaderen. “Daar gaan we actief naartoe om te vragen, wat ga je met dit gebouw doen?” Een andere optie is het zoeken naar ‘inbreimogelijkheden’. Dat wil zeggen op welke plekken in de gemeente zijn nog kleine aantallen woningen te bouwen of is verdichting mogelijk.
Projecten
Tot slot staan er ook een aantal nieuwbouwprojecten van de provincie Noord-Holland en de Metropool regio Amsterdam op stapel voor Bloemendaal. In totaal goed voor 738 woningen tot 2029, waarvan 425 woningen tussen nu en 2024.
“In elk overleg of het nu projectontwikkelaars zijn of ambtenaren, dan stel ik de vraag: “wat is er nodig om dit te versnellen?”
Attiya Gamri
Enthousiast vertelt de wethouder over het project Dennenheuvel. “Die locatie gaat straks dicht en daar komen heel veel woningen te staan. Een derde wordt sociaal, fantastisch!” Het naar voren halen van plannen die pas in 2025 op de rol staan is voor haar een speerpunt. “In elk overleg, of het nu projectontwikkelaars zijn of ambtenaren, dan stel ik de vraag: wat er nodig is om dit te versnellen.”
Het project Oldenhove in Overveen is geen nieuwbouwproject, maar ook daar komen appartementen. In het voormalige bejaardenhuis komen binnenkort negentig mensen te wonen. In kleine appartementen krijgen kinderen uit de jeugdzorg, mannen en vrouwen die beschut geleefd hebben, economische dakloze moeders of vaders met kinderen en statushouders woonruimte toegewezen.
“Dus die sociale woningen, die zijn gewoon extreem hard nodig. In eerste instantie voor onze eigen mensen”
Attiya Gamri
“We hebben een samenwerking met de regio. Als alle wethouders zeggen: we gaan versnellen, dan komt er gewoon in de regio heel veel beschikbaar zodat onze mensen niet langer twaalf jaar hoeven te wachten op een woning”, zegt Gamri. Voor de verschillende doelgroepen ziet de wethouder mogelijkheden in bestaande gebouwen zoals Oldenhove. “De sociale woningen, die zijn extreem hard nodig. Eigenlijk in eerste instantie voor onze eigen mensen.”
“Ik gun eigenlijk alle nieuwkomers dat stukje wat ik heb meegemaakt want daarmee is mijn verhaal succesvol geworden”
Attiya Gamri
Het thema wonen is voor Gamri belangrijk. “Als wij als vluchtelingen niet goed waren opgevangen, als we geen statushouders woning hadden gekregen, want daar begint het mee, bij een wijk die ons met open armen heeft ontvangen, dan had ik nooit de kans gekregen om te worden wie ik vandaag ben,” vertelt de wethouder uit eigen ervaring. “Ik gun eigenlijk alle nieuwkomers dat stukje wat ik heb meegemaakt want daarmee is mijn verhaal succesvol geworden”, besluit de wethouder.