Woensdagochtend 5 juli raasde een zware storm over het noordwesten van Nederland. Poly is de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Haarlem is daardoor behoorlijk geraakt. Al vroeg in de ochtend kwam in de Marnixstraat in Haarlem een 51-jarige vrouw om het leven doordat een boom op haar auto viel. Een verschrikkelijk verdrietige gebeurtenis. In Haarlem Vandaag vertelt burgemeester Jos Wienen hoe hij die dag ervaren heeft.
Opgestaan met regenachtig guur weer merkt de burgemeester dat het oude huis waar hij woont begint te kraken door de aanwakkerende wind. Verbaasd vraagt hij zich af wat er aan de hand is. Het duurt niet lang of de eerste berichten over de gevolgen van de storm beginnen bij hem binnen te druppelen. “Je weet gewoon als er zo’n heftige storm is en de bomen staan gewoon in bloei, dat het echt gevaarlijk wordt en dat bleek ook”, legt hij uit.
Luister hieronder het interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
Slagveld
Er wordt gemeld dat het in Haarlem echt niet goed gaat. Wegen worden afgezet en het advies is om binnen te blijven. Dan wordt Wienen op de hoogte gesteld van het overlijden van de vrouw. “Een hele nare bizarre ervaring”, zegt de burgemeester. “Het gekke is dat toen ik een paar uur later door de stad liep en je op sommige plekken niet eens merkt dat er iets gebeurd is. Dan is het gewoon een dag net als alle andere. Op andere plekken ziet het eruit als een slagveld”, vertelt de burgemeester. Afgewaaide takken en omgewaaide bomen her en der verspreid over de hele stad dat is bijzonder. Veel bomen zijn met wortel en de hele kluit uit de grond getrokken.
Natuur
Veel bomen waren sterk en vitaal, en dat deze door de kracht van de enorme wind zijn omgewaaid, laat volgens de burgemeester zien waartoe de natuur in staat is. Aan de kust was de storm het hevigst. Naarmate je verder van de kust afkwam werd de storm minder. Dat verklaart ook waarom er in Amsterdam minder schade te melden was dan in Haarlem.
“Je moet accepteren dat we hier echt niets aan hadden kunnen doen”
Jos Wienen, burgemeester van Haarlem
“Er is een natuurlijke neiging bij mensen om te zeggen: ‘hadden we niet dit”, of ‘hadden we niet dat’, ‘is het wel goed onderhouden’, ‘zijn die bomen wel goed aangestampt'”, zegt Wienen. De burgemeester denkt dat we moeten aanvaarden dat de natuur een ongelofelijke kracht heeft. “Wij zijn als mensen in staat om het leven goed te ordenen en op sommige momenten moeten we ook erkennen dat er geen kruid tegen opgewassen is. Je kan je goed voorbereiden en het onderhouden en Haarlem zal zeker kijken of zaken beter kunnen. Maar je moet accepteren dat we hier niets aan kunnen doen”, waarschuwt de burgemeester.
Opruimen
De gemeente is al begonnen met het opruimen van de honderden omgewaaide bomen. Prioriteit wordt gegeven aan het zo snel mogelijk weer bereikbaar maken van straten door bomen en takken aan de kant te leggen. Maar de burgemeester waarschuwt dat het wel een aantal weken kan duren. “Het gaat niet om kleine boompjes, het gaat niet om ‘huppakkee een vrachtwagentje en je haalt het op’. Het gaat om gevaartes waar kranen aan te pas moeten komen”, legt Wienen uit. In een nieuwsbericht heeft de gemeente al laten weten dat het tijd kost. Wienen ziet tevreden toe hoe de brandweer en Spaarnelanden al aan de slag zijn om zo snel mogelijk alles weer bereikbaar te maken. “We doen ons uiterste best”, aldus de burgervader.