De Haarlemse burgemeester Jos Wienen had vier leden van Extinction Rebellion (XR) geen last onder dwangsom mogen opleggen. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland vandaag.
De vier XR-leden waren actief bij verschillende demonstraties van de klimaatbeweging in Haarlem het afgelopen jaar. Wienen wilde herhaling voorkomen en daarom boetes kunnen opleggen, onder een zogeheten “last onder dwangsom”. Zouden de leden opnieuw deelnemen aan een blokkade of bezetting, dan moesten zij per overtreding duizend euro betalen.
1000 euro per demonstratie
Dat overkwam XR-lid Laura ten Brink, die al twee boetes van 1000 euro heeft moeten betalen en onlangs haar derde boete ontving van de burgemeester: “Voor de wegblokkade bij het provinciehuis op 7 juni. Hij wilde mij onder druk zetten en per se het laatste woord hebben met de boete”, vertelt ze. “De afgelopen periode was heel ellendig, er hing continu een donkere wolk boven mijn hoofd. Bij iedere demonstratie wist ik dat ik misschien weer duizend euro moest betalen. Maar ik wist dat ik in mijn recht stond dus ik ben steeds toch gegaan”, aldus het XR-lid.
Onterechte boetes
De XR-leden vonden de boetes van Wienen onterecht en gingen in beroep. De rechtbank stelt hen in het gelijk omdat Wienen achteraf niet bevoegd zou zijn geweest om de boetes uit te delen, onder meer op basis van het rechtszekerheidsbeginsel. “Ik voel een enorme opluchting door de uitspraak. We hebben niet alleen voor onszelf gestreden, maar voor heel Exctinction Rebellion. Als Wienen de zaak had gewonnen, zouden alle burgemeesters dit kunnen doen. Maar dat is nu niet zo.”
Wienen zou niet concreet genoeg hebben aangegeven wat het doel is van de last onder dwangsom. “Ook is onduidelijk op welke niet-openbare locatie in Haarlem en op welke wijze de demonstranten niet zou mogen demonstreren. Als de demonstranten aan een demonstratie in Haarlem willen deelnemen op een niet-openbare locatie, is voor hen van tevoren dus niet duidelijk of zij daarmee een overtreding begaan”, aldus de rechtbank. Onder meer op grond hiervan zijn de boetes van de baan.
“De boetes moeten worden terugbetaald door Wienen, evenals de kosten die we hebben gemaakt voor deze zaak”, aldus Ten Brink.
Woordvoering van de gemeente Haarlem zegt dat Wienen later vandaag komt met een reactie.
Lees ook: Vastgelijmde klimaatactivisten brengen de nacht door op het asfalt voor het provinciehuis