Er komt opnieuw een ‘speciaal drugsteam’ in Haarlem om de drugscriminaliteit onder jongeren aan te pakken. Een soortgelijk team als een aantal jaar geleden, waar in 2020 vanwege personeelstekort bij de politie de stekker uit werd getrokken. Ditmaal gelooft burgemeester Jos Wienen wel in een goede afloop, ondanks het feit dat de politie nog steeds met grote tekorten kampt, zo zegt hij tijdens Haarlem Vandaag.
“Het gaat vooral om het vrijmaken van mensen. De politie moet in de eerste plaats als er ergens iets gebeurt, een verkeersongeluk of een overval, daar verschijnen”, begint Wienen zijn toelichting. “Omdat er een onderbezetting is, is het lastig om mensen vrij te maken voor hele specifieke extra taken, zoals een team dat speciaal gaat letten op drugstransacties met jongeren.”
“In het verleden hebben we ook een drugsteam georganiseerd en dat was buitengewoon succesvol. Op een gegeven moment zei de politie dat het ze niet lukte om het vol te houden, vanwege het personeelstekort”
Jos Wienen, burgemeester Haarlem
Op verzoek van een aantal partijen in de gemeenteraad, en burgemeester Jos Wienen zelf, werd de motie om een drugsteam in te zetten door een groot aantal partijen aangenomen. Het team moet de strijd aangaan met drugscriminaliteit onder jongeren in Haarlem. De gemeenteraad moet het definitieve besluit nog nemen maar dat lijkt een formaliteit: een raadsmeerderheid steunt het voorstel.
Luister hieronder het gehele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
Dat het een flinke klus zal worden erkent Wienen. “Het kost menskracht: in het verleden hebben we het ook georganiseerd en dat was buitengewoon succesvol. Ik was daar ook heel tevreden mee. Op een gegeven moment zei de politie dat het ze niet lukte om het vol te houden, vanwege het personeelstekort”, legt Wienen uit.
“Het gaat lukken, ook met ondersteuning vanuit de regio omdat daar een flex-team bij de politie is”
Jos Wienen
De burgemeester heeft toen bij de politie aangegeven dat hij begrip had voor hun besluit ‘op dat moment’, maar wel met de toevoeging ‘omdat in de toekomst weer te herstellen’. Het personeelstekort bij de politie is nog steeds een groot probleem, daarom is afgesproken dat bij deze herinvoering er geen permanent drugsteam komt.
Niet permanent
“Met enige regelmaat wordt er een team gevormd die dan voor een periode het weer doet”, legt de burgemeester uit. “Dat gaat lukken, ook met ondersteuning vanuit de regio omdat daar een flex-team bij de politie zit. Daaruit kunnen mensen worden ingezet maar die kunnen niet permanent naar Haarlem.” Volgens hem zou dat onterecht zijn omdat deze politiemensen uiteindelijk voor de hele regio bestemd zijn.
“Dealers zullen er rekening mee moeten houden dat ze een flinke kans lopen dat ze worden gesnapt en dat er direct consequenties aan verbonden zijn”
Jos Wienen
Ondanks dat ze dus niet een vast drugsteam kunnen inzetten, is Wienen ervan overtuigd dat het inzetten van een ad hoc team het gewenste effect zal hebben. “Wij hebben op dit moment de situatie dat het (handelen in drugs, red) verboden is, maar de pakkans is heel erg klein. je ziet dat veel jongeren dan bezwijken voor de verleiding om het te doen, het levert geld op en de pakkans is klein.”
“Door gericht daar op in te zetten wordt de pakkans veel groter”, vervolgt Wienen. “Daarnaast staat er een stevige sanctie op en ik mag nu een bestuurlijke dwangsom opleggen.” Dit wordt vanaf nu losgekoppeld aan het feit of justitie de capaciteit heeft om er een zaak van te maken. “Dat is vaak waar het op vastloopt […] en dat is nu niet meer zo”, zegt hij.
Fors risico
Als de politie nu iets drugsgerelateerd constateert, krijgt men een dwangsom uitgereikt, bij een tweede keer leidt dat tot een boete van 2500 euro dat kan oplopen tot 5000 euro. “Dan merk je ‘wacht even, dit is niet meer een leuk verdienmodel, maar dit is een fors risico dat je loopt'”, zegt Wienen. “Dealers zullen er rekening mee moeten houden dat ze een flinke kans lopen dat ze worden gesnapt en dat er direct consequenties aan verbonden zijn.”
Met name dat laatste vindt de burgemeester belangrijk. “Als je gesnapt wordt en vervolgens loop je fluitend weer weg, dan schiet het niet op. Maar op het moment dat je merkt dat het je veel geld gaat kosten, dan ga je toch nog eens nadenken of je het wel moet doen.”