Paarse Vrijdag blijft een ‘ontzettend belangrijke dag’ voor de ondersteuning en acceptatie van lhbti-jongeren, zegt Jos Ahlers, de voorzitter van COC Kennemerland, in een gesprek met Haarlem105. Op deze dag dragen veel scholieren paarse kleding, als teken van solidariteit met lhbti’ers.
“We horen nog steeds heel veel verhalen over pestgedrag onder jongeren. Bovendien denken jonge lhbti’ers vier tot vijf keer vaker na over zelfdoding dan heterojongeren. Twee weken geleden was er in de buurt van Rotterdam nog een stille tocht voor een meisje uit de Biblebelt dat een einde aan haar leven had gemaakt vanwege haar geaardheid. Zolang mensen nog uit de kast moeten komen, is er veel te doen. We willen niet generaliseren, maar vooral bij bi-culturele en streng christelijke gezinnen valt er nog veel te winnen. Op Paarse Vrijdag gaat het om inclusie; een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt.”
Inclusiviteit én stroperigheid
Desondanks zijn er de nodige positieve ontwikkelingen te bespeuren, als je een vergelijking maakt met twintig jaar geleden, stelt Ahlers. “Er is meer transparantie door sociale media, waardoor jongeren vroeger uit de kast komen. Er is veel meer openheid over lhbti’ers; daardoor zijn er ook veel meer rolmodellen voor jongeren dan twintig jaar geleden, aan wie ze zich kunnen optrekken. De hele maatschappij is meer inclusief geworden. Juridisch gezien gaat het ook beter. Maar de sociale acceptatie van lhbti’ers in Nederland blijft een moeilijk, stroperig proces. Het is niet gemakkelijker geworden dan twintig jaar geleden, wel beter.”
Hoog risicogebied
Ook al blijft Paarse Vrijdag, volgens het COC, een belangrijke dag, de coronapandemie maakt het voor de organisatie wel moeilijker dan anders om er veel aandacht aan te besteden. “De maatregelen zijn strenger en onze beweegruimte is minder geworden. We zouden graag veel voorlichting op scholen geven, maar we mogen de scholen niet in. Veel vrijwilligers voelen zich overigens binnen de scholen niet prettig, vanwege het coronavirus. Een school is toch een hoog risicogebied geworden. Online voorlichting geven werkt niet: je moet mensen daarbij in de ogen kunnen kijken. We zijn dus een gefrustreerde beweging op dit moment. Het dreigt een verloren jaar te worden.”
Het COC heeft overigens niet stilgezeten rond Paarse Vrijdag. “Samen met het Bureau Discriminatiezaken hebben we paarse verrassingspakketten voor de scholen gemaakt en naar de onderwijsinstellingen gebracht.”