Artsen en verpleegkundigen in het Spaarne Gasthuis in Haarlem staan paraat voor een eventuele nieuwe coronagolf. Mocht het aantal ziekenhuisopnames door de nieuwe omikronvariant toenemen, dan zijn ze daar klaar voor. “Maar het werk voelt wel anders aan dan in het begin van de coronacrisis”, aldus arts in opleiding Julie de Graaf.
“Het is nog steeds behoorlijk zwaar”, zegt De Graaf. “Er is steeds minder begrip en respect voor ons. Het geduld is op en mensen worden sneller boos door de maatregelen die we nu eenmaal moeten nemen. Dat vind ik heel vermoeiend en eigenlijk ook wel treurig. Wij doen echt enorm ons best om iedereen te helpen. Dan kwetst het mij wel een beetje als iemand boos wordt omdat je een mondkapje op moet, of omdat de bezoekregels zijn aangepast.”
Ook covid-arts Robin Soetekouw beaamt dit. “Het heroïsche is er wel een beetje vanaf. Waar iedereen vorig jaar nog voor de zorg stond te klappen, reageert de maatschappij nu anders. We worden niet meer als helden gezien.”
‘Steeds opnieuw anticiperen’
De Graaf werkt op de Eerste Hart Long Hulp. Dit is de eerste hulp voor mensen met acute klachten van pijn op de borst, kortademigheid of benauwdheid. Coronapatiënten komen hier als eerste binnen en gaan dus niet meteen naar de covid-afdeling of IC. Sinds het uitbreken van het virus is het op deze afdeling veel drukker dan normaal, en is samenwerken belangrijker dan ooit.
“We moeten steeds opnieuw anticiperen op wat er gaat komen”, vertelt gespecialiseerd verpleegkundige Tine van der Burgh. “Flexibiliteit is een soort toverwoord geworden op de afdeling. Iedereen past zich aan naar de situatie en handelt daarnaar. Dat gaat echt heel erg goed en daar krijgen we energie van.”
Volgens Van der Burgh is de druk op de verpleegkundigen nog altijd hoog ondanks dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dit moment afneemt. “Dat aantal kan ook zomaar weer stijgen. Ik heb geen glazen bol, maar als dat gebeurt, dan zijn we er klaar voor. Dat betekent soms ook dat artsen of artsen in opleiding, werkzaamheden van verpleegkundigen overnemen, wat voor corona eigenlijk ondenkbaar was. Op dit moment redden we het wel met zijn allen.”
‘Dit is hoe we het volhouden’
Vooral het samenwerken is volgens De Graaf heel erg belangrijk. “Juist die gezelligheid in het team is waarom ik elke keer nog met plezier naar mijn werk ga. Ondanks het harde werken is er nog ruimte voor een grap tussendoor en uiteindelijk brengen we de dag altijd tot een goed einde. We proberen het elkaar zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is hoe we het volhouden.”
Het aantal patiënten dat uiteindelijk op de covid-afdeling van het ziekenhuis terechtkomt, is volgens Soetekouw een stuk minder dan een maand geleden. “Toen hadden we twee afdelingen met covid-patiënten en nu is dat er nog maar één. Dat zal vooral komen door de maatregelen die genomen zijn. Nu is het de vraag of we niet weer een enorme toename krijgen door de snelle opkomst van de omikronvariant. Dat zullen we de komende weken gaan zien.”