Voor corona was hij al even terug, maar tijdens de pandemie was ‘ie weer weg: de schillenboer. Nu is hij weer teruggekeerd om bij de Haarlemse horeca schillen op te halen om te recyclen. “Ik heb een nobele taak!”
Initiatiefnemer Spaarnelanden had de schillenfiets voor corona al eens geïntroduceerd, maar doordat de horeca langdurig dicht moest, verdween de fiets even in de schuur. Nu zijn de banden opgepompt en rijdt hij weer door het centrum van Haarlem om bij horeca Gft-afval op te halen.
De bestuurder van de schillenfiets vandaag is Roel de Feiter, die het leuk vindt om zijn ronde te maken: “We hopen hiermee het milieu te helpen en de wereld, en vooral ook Haarlem, groener te maken.”
Capaciteitsprobleem
De schillen worden nu nog bij zo’n tien horecazaken opgehaald. “Op een dag als deze haal ik zo’n twee tot drie bakken met afval op. Maar de bakcapaciteit is zo’n drie bakken. Als we het drukker krijgen, zou er een capaciteitsprobleem kunnen ontstaan. Maar, dat is juist wat we willen, want hoe meer horeca zich aanmeldt hoe beter dat voor het milieu is”, lacht de Havo-scholier.
Biobrandstof
Iemand die gek is op de schillenboer is ‘afvalcoach’ Henny Veldman. “Deze is toch bijna net zo leuk als die vroeger met paard-en-wagen door de straat reed”, lacht ze. Volgens Veldman is het belangrijk dat horecaondernemers hun afval scheiden. “Als het wordt opgehaald kan er compost biogas van worden gemaakt en dat is, zeker in de tijden, altijd goed.”
De schillenboer fietst zes keer per week door het centrum van de stad. En voor Roel de Feiter voelt het als een nobele taak. “Ik vind dit wel bijna het allerleukste om te doen. Goed, ik kan wel iets bedenken wat leuker zou kunnen zijn, maar goed voor de wereld is het zeker.”