Het versturen van onaardige foto’s of filmpjes via sociale media, het komt steeds vaker voor. Volgens Patricia Bolwerk, directeur van Stichting Stop Pesten Nu, moeten scholen, ouders en kinderen het cyberpesten samen oplossen. Ze deelt haar visie op het probleem tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag.
Het Schoter College in Haarlem heeft deze week aangifte gedaan bij de politie tegen een aantal leerlingen wegens cyberpesten. De leerlingen maakten TikTok-filmpjes waarin leraren en andere medewerkers van de school belachelijk werden gemaakt. De rector, Arjan van Waveren, stelt dat deze filmpjes lasterlijk en smadelijk zijn voor enkele collega’s.
Bolwerk vindt dat dit soort situaties niet verrassend zijn. “Als ik op scholen ben voor voorlichtingen of gastlessen over online pesten vraag ik altijd of er dingen zijn die ik exclusief moet noemen”, legt ze uit. “Dan krijg je altijd wel het delen van nare foto’s en video’s onder leerlingen. Maar ook dat er situaties zijn geweest dat het over docenten ging.
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
Populair zijn is volgens Bolwerk een van de redenen om te gaan pesten: “Leerlingen willen natuurlijk alles doen om populair gevonden te worden. Als zij dan een ingang zien om leraren voor schut te zetten en op die manier een soort populariteit te krijgen, dan doen ze dat graag”, vertelt ze. “Het brein is op die leeftijd nog niet helemaal ontwikkeld. Dat wil niet zeggen dat zij niet in de gaten hebben dat het misschien heel gemeen of heel kwetsend kan zijn. Maar dat het zo lang op internet kan blijven staan en er nooit meer af komt, of misschien consequenties heeft voor zo’n leraar voor de rest van zijn leven, daar hebben ze geen idee van.”
“Wij merken dat er heel veel kinderen van het bestaan weten. Er zijn kinderen die het ook niet leuk vinden voor degene die gepest wordt”
Patricia Bolwerk, directeur Stichting Stop Pesten Nu
Het tegengaan van online pesten is een lastig karwei, legt Bolwerk uit. “Scholen vinden dat ouders het moeten oplossen en ouders vinden dat scholen het moeten oplossen. Ik vind dat ze het alle drie gezamenlijk moeten doen. Je hebt namelijk school, ouders en kinderen nodig om dit te tackelen. School is de partij die de groepen vormt en dat maakt dat zij de partij zijn die groepsafspraken maken en kunnen zorgen dat die nageleefd worden. Ouders moeten gewoon aangeven wat oké is en wat niet. Ouders moeten ook veel vragen stellen aan hun kinderen. Niet dat ze dan gelijk alles vertellen, maar op die manier maak je een soort ingang dat als er wel iets is dat ze bij je durven te komen.”
Anoniem meldpunt
Bolwerk geeft aan dat kinderen vaak niet durven te zeggen welke kinderen pesten. Ze denkt dat een anoniem meldpunt hiervoor een oplossing zou kunnen bieden. “Wij merken dat er heel veel kinderen van het bestaan weten. Er zijn kinderen die het ook niet leuk vinden voor degene die gepest wordt”, legt ze uit. “Als je nou een anonieme meldplek hebt, bijvoorbeeld per mail, waar je kinderen vraagt of ze iets hebben gezien wat ze niet leuk vinden. Dan kun je al veel meer mensen die eigenlijk wel iets willen doen maar het zelf niet kunnen of durven kun je erbij betrekken.”