Dodenherdenking is een belangrijk moment waarop we stilstaan bij de slachtoffers van oorlogen en conflicten. In Haarlem, Heemstede en Bloemendaal zijn er verschillende activiteiten die je kunt bijwonen om deze herdenking te ervaren.
Op 4 mei om 19:10 is er een stille tocht van de Grote St. Bavokerk op de Grote Markt naar het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeloton’ aan de Dreef in Haarlem. Hier wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en er zal gesproken worden door burgemeester Jos Wienen. Het programma bestaat verder uit gedichten en muziek en duurt tot 20:30 uur.
Direct na afloop van de bijeenkomst begint het Herdenkingsconcert op het podium van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. Er wordt onder andere opgetreden door Lakshmi en het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers. Ook worden er verhalen gedeeld door Erfgoeddragers Lenthe en Bohdi Jay. Het concert duurt tot 21:45 uur en wordt live uitgezonden door Haarlem105.
Tekst gaat door onder de foto
Andere herdenkingen in Haarlem zijn aan de Westergracht bij het monument ‘Treurende Vrouw’ om 19:30 uur, bij het oorlogsmonument in het Burgemeester Reinaldapark om 19:00 uur en bij de Jan Gijzenbrug om 19:20 uur bij Het Schoter.
Bloemendaal
Het gemeentebestuur van Bloemendaal en de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal organiseren dit jaar weer de Stille Tocht naar de Erebegraafplaats in Overveen. Om 18:00 uur begint de Herdenkingsbijeenkomst in het gebouw van de Pubieke Werken aan de Brouwerskolkweg te Overveen en om 18:45 uur begint de Stille Tocht naar de Erebegraafplaats. Haarlem105 zendt de herdenkingsbijeenkomst live uit.
Heemstede
Vanaf 19:00 uur is het raadhuis in Heemstede geopend voor bezoekers. Om 19:45 uur start de stille optocht richting de herdenkingsplaats aan de Vrijheidsdreef. Na de twee minuten stilte is er een samenzang van het Wilhelmus en er worden toespraken gehouden. Na de bloemenhulde en het dankwoord van het 4 mei-comité is er ruimte om bij de monumenten te wandelen en bloemen of steentjes neer te leggen.
Open Joodse Huizen
Naast de traditionele herdenkingen is er ook een andere mogelijkheid om stil te staan bij de oorlog. Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks programma van herdenkingen. In Haarlem zijn vijftien huizen te bezoeken op 4 mei. Bekijk het programma op de website en kom luisteren naar de verhalen en deel indrukken. Historicus en auteur Wim de Wagt vertelt bijvoorbeeld over Herbert Otto Drilsma. Het Joodse raadslid moest de Haarlemse gemeenteraad uit en zijn advocatenpraktijk afstaan tijdens de oorlog en zat ondergedoken.
Bekijk hier het verhaal van Herbert Otto Drilsma:
Kortom, er is genoeg te doen in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal tijdens de dodenherdenking. Of je nu een herdenkingsbijeenkomst bijwoont of een stille tocht loopt, het is een moment om stil te staan bij de vrijheid die we vandaag de dag hebben en om de slachtoffers te herdenken die hebben bijgedragen aan deze vrijheid.