De Grote of Sint Bavokerk is vrijdagmiddag het podium voor een symposium, dat geheel in het teken staat van ‘Verdraagzaamheid in tijden van polarisatie’. De sprekers zijn Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en hoogleraar Moderne Nederlandse geschiedenis, James Kennedy. Het viertal kan in een volle kerk rekenen op veel toehoorders.
Tekst gaat door onder de foto’s
Tijdens zijn speech refereert Wienen naar de Haarlemse filosoof Coornhert, die 450 jaar geleden overlijdt en verdraagzaamheid hoog in het vaandel had staan. Wienen vraagt zich af hoeveel ruimte er in deze tijd is voor afwijkende meningen, zonder dat de rechten van anderen worden aangetast.
Identiteit
Ahmed Marcouch vindt angst het grootste gevaar voor de verdraagzaamheid, zoals de angst voor gekleurde wijken en de angst voor verlies van eigen identiteit. Hij trekt de vergelijking met een boom met veel wortels. ‘Die moet je allemaal intact laten. Elke wortel doet er toe’, stelt de burgemeester van Arnhem.
Gerdi Verbeet waarschuwt voor de voortschrijdende segregatie in de maatschappij, onder andere door artikel 23 waardoor scholen kunnen worden opgericht waar gelijkgestemden elkaar kunnen vinden. Volgens Verbeet belemmert dit artikel kinderen om met andersdenkenden om te gaan. ‘Scholen moeten juist diversiteit bevorderen’, vindt Verbeet.
Verdraagzaamheid
James Kennedy vraagt zich af of Nederlanders wel zo verdraagzaam zijn als men denkt. De hoogleraar is opgegroeid in Orange City, een kleine stad in de Verenigde Staten. Zijn voorouders vluchten hiernaar toe vanwege hun godsdienstige overtuiging. Amerikanen vinden Nederlanders helemaal niet zo verdraagzaam, stelt Kennedy. Zijn visie onderbouwt hij met een aantal voorbeelden.
Dwang
“Een groot verschil met Amerika is dat de Nederlanders allergisch zijn voor dwang”, vindt Kennedy. Volgens de Amerikaan moet we meer doen aan zelfdiscipline, maar voegt daaraan direct de vraag toe waar dat aangeleerd moet worden. Als slotconclusie constateert hij dat we moeten blijven zoeken naar oplossingen om verdraagzaamheid te bevorderen.