Inwoners van regio Kennemerland drinken vaker alcohol dan gemiddeld in Nederland maar uit nieuw onderzoek van de GGD blijkt dat veel mensen daar iets aan willen veranderen. Eén op de vier volwassenen wil nadenken over hun gezondheid en zegt minder te willen drinken, of zelfs helemaal te willen stoppen.
De aanleiding voor dit onderzoek was de Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen over 2024 die een maand geleden uitkwam. Hieruit bleek dat er in deze regio iets meer alcohol gedronken wordt dan in de rest van het land. Daarom heeft GGD Kennemerland verder onderzoek gedaan naar de beweegredenen van mensen om alcohol te drinken.
Gewoonte
Volgens GGD Kennemerland is alcohol voor veel inwoners een gewoonte; bijna negentig procent van de 3.100 ondervraagden drinkt weleens tijdens een etentje of feestje. Twaalf procent daarvan drinkt dagelijks. GGD-onderzoeker Ebru Evren zegt dat ‘veel mensen de impact van af en toe drinken onderschatten’. “Ook een klein glaasje per dag kan op lange termijn schadelijk zijn. Het verhoogt de kans op ziektes, zoals hartproblemen, kanker of psychische klachten.”
‘Begin klein’
GGD Kennemerland heeft een aantal manieren op een rij gezet om te beginnen met minder drinken, bijvoorbeeld: plan één of meer alcoholvrije dagen in de week, kies eens voor een alcoholvrij drankje, bedenk wat je je kinderen laat zien en welk voorbeeld je geeft en drink bewust minder op feestjes of in de horeca. “Je hoeft niet alles tegelijk te veranderen”, aldus Evren. “Begin klein en kijk wat het met je doet. Vaak voel je al snel het verschil.”
Lees ook: Inwoners Kennemerland bewegen meer, maar mentale gezondheid blijft kwetsbaar