Eén op de vijf jongeren in Haarlem heeft weleens in de geldproblemen gezeten, zegt Edwin Burgman van de stichting Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Daarom start de gemeente, samen met vier andere gemeenten, met de pilot ‘Geldfit Jong’ om jongeren tussen de 16 en 27 jaar te helpen om grip op hun geldzaken terug te krijgen.
NSR nam het initiatief voor de landelijke pilot na een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het aantal jongeren met geregistreerde problematische schulden. Daaruit blijkt dat dit in 2023 is toegenomen naar 22.030, en dat is volgens NSR zorgwekkend.
Volgens Burgman heeft de gemeente Haarlem al een ‘fantastisch initiatief dat erg goed werkt’, alleen is dat niet op deze zorgwekkende doelgroep gericht. “Je wilt juist voorkomen dat jongeren onder de ondergrens zakken”, legt hij uit. “We willen samen met de gemeente kijken wat we preventief kunnen doen zodat jongeren met lichte betalingsproblemen eerder geholpen kunnen worden.”
Oorzaken van schulden
De oorzaken van de schulden van de jongeren hebben volgens Burgman verschillende redenen. “Als je achttien wordt dan moet je precies weten waar je mee te maken krijgt, bijvoorbeeld hoe je zorgtoeslag aanvraagt. Ook zien we gokken en kopen op afbetaling steeds vaker als oorzaak van schulden bij jongeren.”
Met de pilot moeten een aantal doelen bereikt worden. Het vinden en bereiken van jongeren op bijvoorbeeld scholen en sportclubs is daar één van. Ook het sneller doorverwijzen van jongeren naar passende hulp en het inzicht krijgen in wat jongeren nodig hebben om financieel weerbaar te worden maken hier deel van uit.
Samenwerking
Binnen de pilot ontwikkelt Haarlem een eigen Jongeren Geldfit-route. Dit doet de gemeente in samenwerking met scholen, jongerenwerk, wijkteams, zorgprofessionals en de jongeren zelf. “Daarnaast maken we in het vinden en bereiken van jongeren gebruik van sociale media, campagnes en communicatie op plekken waar jongeren komen: van mbo-scholen tot jongerencentra en zelfs coffeeshops.”
De resultaten van de pilot zullen na afloop worden geëvalueerd. Daarmee zal een definitief plan worden gemaakt om het probleem aan te pakken. Als dit plan er is zal dat landelijk ingezet worden.
Lees ook: Koningin Máxima bezoekt Coornhert Lyceum in Haarlem: ‘Ze zat opeens naast me’