Een oud en versleten matras kun je sinds kort laten repareren bij een beddenatelier in Heemstede. Volgens de bedden zaak de eerste in Nederland, die dit vooral vanwege duurzaamheid is begonnen. “Matrassen kunnen zo veel langer mee, het recyclen van een matras is normaal lastig”, zegt eigenaresse Marjolein Vaders van Bedaffair.
Samen met haar man Arend Vaders begon ze dit bedrijf bijna 25 jaar geleden. Het echte zaadje voor het repareren van bedden werd ongeveer 9 jaar geleden geplant. “Wij gingen failliet, en een moeilijke tijd volgde. Wij kregen geen WW-uitkering en liepen op een gegeven moment zelfs bij de Voedselbank. Wij hebben met ons laatste geld nog een poging gedaan om dit bedrijf weer op te starten”, vertelt Marjolein Vaders.
Een oud matras hergebruiken vies? Marjolein en Arend vader leggen in de onderstaande video uit waarom dat niet zo is:
Inmiddels loopt het bedrijf in Heemstede goed en komen ze nu met een nieuwe innovatie; het repareren van matrassen. “Het is veel goedkoper dan het kopen van een nieuw matras”, zegt Vaders enthousiast. Toch is niet elk matras geschikt voor reparatie, zo moet het matras niet uit schuimrubber bestaan. “Dan kunnen wij er niks meer mee. Na 8 jaar is zo’n schuimmatras ook wel af. Er komt schimmel in en korrelt helemaal weg.”
Volgens de eigenaresse zijn matrassen van schuimrubber niet duurzaam. Daarom voert zij met haar beddenzaak al langer een strijdt tegen dit type matrassen. Alle matrassen in haar zaak zij gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor deze goed te recyclen en te repareren zijn. Ook matrassen die elders gekocht zijn kunnen bij haar worden gerepareerd. Het doel is om een universeel matrassenreparatiebedrijf te zijn. Reparaties variëren van het aanbrengen van een nieuwe tijk (de stof om het matras, red.) tot het vervangen van het veersysteem.
Het uiteindelijke doel van de familie Vader is duurzaamheid. “Wij willen een gamechanger zijn! Het weggooien van matrassen gebeurt veel te veel en is zeer vervuilend voor de wereld”, zegt Vaders. En er worden een hoop matrassen weggegooid: jaarlijks zo’n 1,5 miljoen, blijkt uit onderzoek van ABN Amro . “Dat is genoeg om de Johan Cruijff Arena te vullen tot het dak”, zeggen de onderzoekers. Twee derde van de weggegooide matrassen belanden in de verbrandingsoven.