De eerste vier statushouders hebben gistermiddag hun intrek genomen in de noodwoningen aan de Sportparklaan. De komende dagen arriveren de andere elf, na de zomervakantie gevolgd door zeven Heemsteedse jongeren. Daarmee zijn dan alle noodwoningen op het complex Sportparklaan bewoond.
Het had wel wat voeten in de aarde voordat de komst van de statushouders naar de Sportparklaan in kannen en kruiken was. De locatie was opgezet voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Al snel bleek dat voor hen elders voldoende huisvesting beschikbaar was. De gemeente is toen gevraagd mee te helpen de wantoestanden in Ter Apel op te lossen. Het plan 22 statushouders naar Heemstede te halen was al afgesproken. Voor 16 van hen is dat nu versneld.
“Wij denken dat een snelle integratie met Nederlandse jongeren in dezelfde leeftijd daardoor ook snel kan gaan”
Sam Meerhoff, wethouder Heemstede
Sam Meerhoff, wethouder voor Inclusieve samenleving was aanwezig om de nieuwe dorpsgenoten een warm welkom te heten. Hij is verheugd te horen dat zij er blij mee zijn. “Heemstede heeft op deze locatie bewust gekozen voor een groep van jonge mensen van dezelfde leeftijd. Wij denken dat een snelle integratie ook met Nederlandse jongeren in dezelfde leeftijd daardoor snel kan gaan”, licht Meerhoff toe.
Fiets in bruikleen
Bij aankomst was er voor de nieuwkomers gelegenheid om alle noodzakelijke papieren in te vullen. Als eerste natuurlijk een gebruikersovereenkomst voor de woning. Die is nodig als de nieuwe Heemstedenaren hier werk vinden en van hun salaris huur gaan betalen. Voor het registreren als inwoner van de gemeente Heemstede is een formulier nodig. Ook voor de fiets die zij in bruikleen krijgen werd een handtekening gevraagd.
Een vertegenwoordiger van Vluchtelingenwerk was aanwezig voor het beantwoorden van alle vragen en om te helpen met een eventuele afspraak voor een dokter of tandarts. Ambtenaren van de gemeente hielpen bij de registratie. Vertegenwoordigers van de beheerder en de beveiliging heetten de nieuwe bewoners welkom en vergezelden hen naar hun nieuwe onderkomen. Daarna was het tijd om met elkaar kennis te maken. In de zon op de bank voor de gemeenschapsruimte waren zij snel met elkaar in gesprek. Vanmorgen kenden ze elkaar nog niet en nu zijn ze buren.
Omwonenden
Eerder deze maand werden omwonenden van de Sportparklaan verrast door het besluit van de gemeente over de komst van de statushouders. Zij maakten zich onder andere zorgen over eventuele overlast.
De gemeente organiseerde een bewonersavond voor het bezichtigen van de noodwoningen en het bespreken van die zorgen. Hierbij waren wethouder Meerhoff en burgemeester Astrid Nienhuis aanwezig om alle vragen van de buurtbewoners te beantwoorden.
En er waren veel vragen vanuit de omwonenden, bijvoorbeeld over het opvangen van statushouders in plaats van de Oekraïners die in eerste instantie op deze locatie zouden worden opgevangen. Maar ook de toezegging dat de noodwoningen maximaal negen maanden in gebruik blijven werd in twijfel getrokken. Verder werd gevreesd voor overlast door ‘gelukzoekers; het bleek vooral gebaseerd op angst voor het onbekende.
“Over negen maanden kan ik je vertellen of dit een goed besluit was”
Omwonende Sportparklaan
Tijdens die bijeenkomst werd uitgelegd hoe het beheer en de beveiliging wordt geregeld, en wie daarvoor verantwoordelijk is. En er werd de omwonenden door de burgemeester op het hart gedrukt dat er een contactpersoon komt en dat de locatie Sportparklaan maximaal negen maanden in gebruik zal blijven. De meeste omwonenden werden milder naarmate de avond vorderde en vonden dat ‘die mensen ook een kans verdienen’. Maar er bleven ook twijfels. “Over negen maanden kan ik je vertellen of dit een goed besluit was”, zei een overbuurman die avond tegen Haarlem105.
Nederlandse taal
De statushouders die deze week op de Sportparklaan zullen arriveren, starten binnen drie weken met een introductieprogramma. Op basis daarvan wordt bepaald welk inburgeringstraject zij gaan volgen: een onderwijstraject of een programma gericht op werk. Het leren van de Nederlandse taal heeft hoge prioriteit.
Na sluiting van de locatie Sportparklaan verhuizen de statushouders naar een andere locatie in Heemstede. De gemeente werkt hard aan de voorbereiding daarvan.