Sjoerd Dekker, eigenaar van horecazaak Brownies & Downies zit niet bij de pakken neer, vertelt hij afgelopen donderdag 12 november in het radioprogramma Haarlem Vandaag. De bezorgdienst is uitgebreid en de nieuwe TO GO store werpt zijn vruchten af. Het glas is halfvol voor Dekker: “Ja, ik hou rekening met de mogelijkheid dat het tot januari duurt, want dan kan het altijd meevallen.”
Tijdens de eerste lockdown was het voor het bedrijf wel even extra schakelen. De lunchketen met 55 locaties door heel Nederland, is een plek waar jongeren met een verstandelijke handicap werken en leren. In de Brownies & Downies in Haarlem werken er dertig personen met een verstandelijke beperking en negen andere personeelsleden. Dekker vertelt: “Ineens is je hele bedrijfsmodel weg, dus voor ons als ondernemers was het alle zeilen bijzetten om daar toch creatief mee om te gaan. Dat is gelukt. Maar wij hebben een hele bijzondere doelgroep die je ineens uit hun vertrouwde omgeving en uit hun ritme haalt. Gelukkig is dat allemaal op zijn pootjes terecht gekomen.”
Tweede lockdown
Bij de tweede lockdown ervaarde Dekker de afgelopen periode als ‘wisselend’. Eerst hebben ze nog veel geklust. Maar vooral zochten ze naar een plan B voor wanneer ze weer dicht moesten. Plan B werd de nieuwe TO GO Store met erachter een leerkeuken voor het personeel met een verstandelijke beperking. Hierdoor kon de dagbesteding voor het personeel met een verstandelijke beperking tijdens deze lockdown doorgaan. “Ze kunnen nog steeds naar het restaurant komen.”
Naast de TO GO Store, vertelt Dekker dat ze de bezorgservice flink hebben uitgebreid. Nu leveren ze via verschillende bezorgdiensten en is het bezorgmenu sinds juni opnieuw opgesteld. “Toen merkten we al dat we een heel nieuw netwerk opbouwden van meer bestellingen en met terugkerende klanten. Dat hebben we doorgepakt in de TO GO store en dat werpt zijn vruchten af.” In het weekend is het zelfs uitgebreid met een ontbijtservice en high tea die ze zelf bezorgen.
Gemis
Er is een kans dat ze pas weer in januari open mogen en daar heeft Dekker twee gevoelens bij, vertelt hij: “Potverdikkie we wilden eigenlijk gisteren weer open. Maar aan de andere kant we zitten ook niet te wachten dat we even een maandje weer open mogen en dat we dan weer horen, dat we straks weer dicht moeten, omdat er weer teveel besmettingen zijn. Dan ligt het dus weer aan de horeca, want we staan al in een slechter daglicht, terwijl de cijfers er anders tegenover staan.”
Volgens Dekker reageren de Haarlemse ondernemers heel divers op de situatie. “De een zit bij de pakken neer. Die weet niet meer waar die het vandaan moet halen. De ander ziet volledig kansen en weer een ander zit in een grijs gebied en denkt ‘het zal allemaal wel’. Het is heel gemengd. Ikzelf? Ik ga er voor.”
Bitterballen
Wel verwacht de eigenaar dat de beperkingen, zoals de anderhalvemeterregel en het maximum aantal van dertig man, er in januari nog zijn. “Maar we gaan liever in januari voor altijd open dan in februari weer dicht.” Gelukkig hebben ze een groot pand, waar normaalgesproken ongeveer honderd man in kan. Met de beperkingen kunnen ze de volledige dertig man kwijt. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal geen impact heeft. “Het gemis van de vakanties, van de kerstmarkt, dat zijn de drukste periodes en dat kost heel veel geld.”
Ondanks de moeilijke periode hoeft hij geen personeelsleden te ontslaan. “We zijn een overeenkomst aangegaan en de medewerker moet ten alle tijden werkzaam zijn. We hebben ook compensatie vanuit de overheid en daar moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. We laten ons ook niet uit het veld slaan. We redden het wel. Al moet ik ergens bitterballen uitdelen.”