In Haarlem en omgeving hebben we jaarlijks ook de nodige last van ze, de eikenprocessierups. Onderzoekers hebben nu een nieuwe natuurlijke vijand van de eikenprocessierups ontdekt. Het gaat om de sluipwesp. De sluipwesp is een parasiet die zijn eitjes legt in de eitjes van een ander insect. De vondst is uniek, zeggen de onderzoekers.
Deskundigen troffen in de eitjes van rupsen larven aan van een nog onbekende sluipwespensoort. De parasiet werd wel al eerder aangetroffen bij dennenprocessierupsen. Om de ontwikkeling van de rups te volgen, worden jaarlijks rond deze tijd eipakketjes van de insecten bekeken. De geparasiteerde eitjes zijn aangetroffen in een natuurgebied, waarvan de locatie nog geheim wordt gehouden, schrijft NU.nl
De eerste processierupsen kruipen volgende maand uit het ei. Het duurt tot de zomer tot zij hun kenmerkende brandharen ontwikkelen die mensen helse jeuk geven. De onderzoekers verwachten niet dat deze ontdekking een grote rol zal spelen in de bestrijding. “Een natuurlijke vijand roeit namelijk nooit zijn eigen voedselbron uit”, zegt het kenniscentrum dat de gegevens verzamelde. Wel gebruiken land- en tuinbouwbedrijven sluipwespen al jaren als biologische ziektebestrijding bij planten, tegen bladluizen en de witte vlieg.