Op zaterdag 26 augustus organiseert milieubeweging Extinction Rebellion een fietstocht van Haarlem naar Zandvoort. Dit is als protest tegen de Dutch Grand Prix, die datzelfde weekend plaats zal vinden. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt Extinction Rebellion-lid Lowie van Liere over de tocht en hun redenen voor het protest. “Wij vinden verwoesting van een natuurgebied onacceptabel: daarom stappen wij op de fiets.”
Dit is de derde keer dat de milieuorganisatie een fietstocht organiseert als protest tegen de Grand Prix op het circuit in Zandvoort. De route is al uitgewerkt. “We verzamelen om 11 uur op het stationsplein in Haarlem, daarna fietsen we naar Zandvoort. We eindigen uiteindelijk op het strand, dat is bij strandafslag Paulus Loot”, noemt Van Liere. Of de tocht ook langs het circuit zal gaan is nog niet duidelijk.
Hoeveel invloed het protest zal hebben is volgens hem moeilijk te meten. Wat hij wel merkt zijn de vele positieve reacties die de organisatie krijgt van politici en andere milieuacties. “Wij krijgen dan elke keer het signaal terug: doordat jullie dit doen, maak je ons werk gemakkelijker”, legt Van Liere uit. Dit soort acties laten volgens hem aan deze groepen zien hoeveel mensen echt achter hun staan, waardoor ze makkelijker hun mening durven te uiten.
Verwoesting
De belangrijkste reden achter het protest zijn de negatieve effecten die de Grand Prix heeft op de duinen van Zandvoort, een Natura 2000-gebied rondom het circuit. Volgens Extinction Rebellion verstoren de geluidsoverlast, de stikstofuitstoot en de grote aantallen bezoekers dit kwetsbare landschap. “Dat is aantasting voor het natuurgebied, daarvoor is het circuit uitgebreid, waardoor bepaalde soorten al verstoord zijn in hun leefgebied”, vertelt de milieuactivist.
Daarnaast heeft het autosport toernooi volgens Van Liere ook gevolgen op een grotere schaal. “Verschrikkelijke grote vrachtwagens rijden door heel Europa. Die hele transport van materialen die wereldwijd van circuit naar circuit gaan. Wat voor signaal geef je dan als overheid door autoracers op fossiele brandstof nog toe te staan? “
Een groot gevolg
Van Liere vermoed dat er deze keer tussen de 100 en 200 demonstranten mee zullen fietsen. Maar dit moet volgens hem geen verkeerd beeld geven van de omvang van hun aanhang. “Achter ons staan natuurlijk een heleboel mensen die het wel met ons eens zijn maar die niet de mogelijkheid hebben om naar Haarlem te komen om dan naar Zandvoort te fietsen.”
Als bewijs voor dit hoge aantal wijst hij naar de recente bezetting van de A12 door leden van de milieuorganisatie. “Dat waren er anderhalf jaren geleden 30 mensen, daar staan er nu 8500. 9 september gaan we daar weer staan, we hopen dat er weer veel meer zullen zijn”, vertelt hij.