Een leegstaande oude stoffenwinkel hergebruiken totdat de bouwwerkzaamheden beginnen: duurzamer en circulairder kan het bijna niet. Dit is precies waar de Fair Fashion pop-up om draait. Na het succes van vorig jaar is de winkel nu weer geopend, dit keer voor twee maanden, tot en met 30 november, in het voormalige pand van stoffenwinkel Jan Sikkens in de Kruisstraat.
De winkel, een initiatief van de gemeente Haarlem, werd officieel geopend door wethouder Robbert Berkhout. Het doel is om bewustwording over duurzaamheid te stimuleren en mensen aan te moedigen bewuste keuzes te maken. In Haarlem wordt jaarlijks een miljoen kilo textiel weggegooid, wat volgens de gemeente onnodige verspilling is.
In de winkel, die van woensdag tot en met zaterdag geopend is, zit Haarlemmer Sabine Posthumus. Normaal gesproken maakt ze kleding voor haar eigen duurzame kledingmerk. “Ik merk dat mensen vaak niet beseffen hoe duur het is om kleding te maken. Als ik in de Haarlemse Swanmarket bij mijn eigenkleding sta hoor ik vaak ‘wow, wat duur!’ en dan vraag ik echt niet veel voor mijn eigen uren,” zegt ze.
Dat grote kledingmerken verderop in de straat wél goedkope kleding kunnen aanbieden, komt volgens haar door slechte arbeidsomstandigheden in goedkope productielanden. Posthumus maakt zelf kleding volgens het ‘slow fashion’-principe, waarbij de nadruk ligt op langdurig gebruik. “Ik gebruik duurzame materialen en maak alles zelf.”
Posthumus geeft in de pop-up winkel ook workshops. “Het leuke is dat het niet heel moeilijk is, en je echt zelf iets kunt maken,” vertelt ze. Ze heeft al ervaring met het geven van workshops: “Op donderdag geef ik normaal gesproken les aan een groep kinderen, die nu naar de winkel komen.” Tot en met 30 november worden in totaal 56 gratis workshops aangeboden. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website.
Naast workshops biedt de winkel ook de mogelijkheid om kleding te ruilen of te laten vermaken. Dit wordt verzorgd door Posthumus of haar collega, Teddy Kamper, die tevens een expositie in de winkel heeft.
De expositie van Teddy Kamper bestaat uit kledingstukken gemaakt van oude overalls die gebruikt werden in een fabriek in Zwolle. Deze fabriek is inmiddels naar China verhuisd vanwege lagere productiekosten, wat extra CO2-uitstoot veroorzaakt doordat de producten terug naar het Westen worden verscheept. “Het gevolg hiervan is dat de poolkappen verder smelten, en dit laat ik terugkomen in mijn ontwerpen,” legt Kamper uit. Ze wil met haar werk aandacht vragen voor klimaatproblemen en laten zien wat er mogelijk is met gerecycled textiel.
Hoewel goedkope kledingwinkels in de buurt tegen haar duurzame idealen ingaan, vindt Kamper niet dat de verantwoordelijkheid bij de consument moet worden gelegd. “Het probleem is dat kledingmerken voortdurend nieuwe collecties lanceren, buiten de traditionele seizoenen om,” zegt ze. “Hier in de winkel willen we mensen juist laten zien wat ze zelf kunnen doen, zoals je oude sokken in de textielbak gooien in plaats van bij het grofvuil.”
Het pand
Wethouder Robbert Berkhout opende het pand aan de Kruisstraat. “Het was een grote kans die zich voordeed”, legt hij uit. “De locatie trekt veel bekijks, en omdat het pand al van de gemeente is, was het makkelijk te regelen.”
De gemeente had de grote etalageramen afgeplakt, vol met stripfiguren. De stickers komen na de fashion pop-up store weer terug. “Ze worden dan met zuignapjes teruggeplaatst op de etalage.”
Lees ook: Stripfiguren in de etalage: “Leegstaande winkels worden verfraaid”
In 2025 wordt het pand verbouwd tot fietsenstalling, openbaar toilet en ruimte voor impactondernemers. “Dat zijn ondernemers die met hun bedrijf bijdragen aan een betere wereld,” aldus Berkhout.
Of de gemeente volgend jaar opnieuw een pand beschikbaar stelt voor de Fair Fashion pop-up is nog niet duidelijk. “Vorig jaar vond de pop-up plaats in een pand dat niet van de gemeente was. We bekijken elk jaar welke mogelijkheden zich voordoen. Het is echter een boodschap die we graag willen blijven delen met de Haarlemmers.”
Lees ook: Pop-up winkel moet je verleiden om duurzamer met kleding om te gaan: “Je kan hier komen naaien”