De nieuwe studentenwoningen in De Vest, het voormalige Huis van Bewaring op het Koepelterrein, zijn gistermiddag feestelijk geopend. Er zijn 82 studio’s gemaakt waar eerstejaars studenten van de Haarlem Campus kunnen wonen.
De studenten wonen er al sinds januari, maar de opening van de nieuwe studentenwoningen was pas gisteren. De studenten lieten hun kamers zien en er was een grote openingsact met zwevende dames. Ook werd er gesproken door de architect van het project, de bestuursvoorzitter van DUWO en een wethouder van Gemeente Haarlem.
Bekijk hier de opening. Tekst gaat door onder de foto.
Het was voor Hans Kuiper, architect van het project, het belangrijkst dat het gebouw zoveel mogelijk hetzelfde bleef. “Alles wat je ziet is de gevangenis. De gehele constructie die eromheen zit is hetzelfde gebleven”, vertelt de architect. “De grootste verandering is het comfort, de veiligheid en de duurzaamheid. Verduurzamen gaat vaak ten koste van de detaillering. Wij hebben alles kunnen isoleren met behoud van de karakteristieke details.”
Bekijk hier de hele video over de Vest. Tekst gaat door onder de video.
Ondanks dat het project succesvol is afgerond vindt Kuiper het ook ergens jammer dat het nu klaar is. “Ik ben hartstikke blij dat het gebouw af is, maar ik ben toch wel een beetje verdrietig dat ik hier niet meer kan werken. Het was een fantastisch project om aan te werken.”
Veel veranderingen
Niet iedereen herkent de gevangenis terug. Marc de Groot kent het gebouw op zijn duimpje en ziet hij vooral veel veranderingen. “Ik ben hier tien jaar lang cipier geweest. Als ik hier nu terugkom is vooral de sfeer veranderd. Er hing altijd een soort gezag sfeer. De magie van macht is wel uit het gebouw verdwenen.”
Tekst gaat door onder de foto.
Nadat de gevangenis sloot ging De Groot bij de gevangenis op Schiphol werken. “Dat gebouw is helaas lang niet zo mooi als in Haarlem”, vertelt hij. De magie van het gebouw is volgens hem verdwenen toch herkent hij nog veel dingen. “Deze vloer bijvoorbeeld is nog precies hetzelfde en dus ruim 125 jaar oud.”
Woningtekort
Dit lost natuurlijk niet het studentenwoning tekort op, maar het is een goede stap vindt wethouder Floor Roduner. “Het zijn allemaal druppels op een gloeiende plaat, maar elke druppel is er één. Het is gewoon blijven door druppelen tot uiteindelijk iedereen die een woning zoekt een woning kan krijgen in Haarlem.”
Tekst gaat door onder de foto.
De nieuwe studentenwoningen worden gezien als een zogenoemde landingsplekken. Dit houdt in dat studenten hier in hun eerste jaar mogen wonen en daarna weer moeten verhuizen. “We gaan ervan uit dat studenten die van wat verder komen niet het netwerk hebben om aan een kamer te komen”, zegt Anneleen Lagae, bestuursvoorzitter van Stichting DUWO.
“We geven ze op deze manier de kans om vrienden te maken, een netwerk op te bouwen en zelfstandig te worden. Iedere student moet een eerlijk thuis hebben”, vindt Lagae. “Na het eerste jaar worden zij dan geacht om door te stromen. Dan kennen ze de stad ook en hebben ze vrienden gemaakt. We hopen dat ze dan ergens anders heen kunnen.”
Bouwplannen
Tot 2016 was de Koepel nog actief als gevangenis en daarna werd het terrein gebruikt voor de opvang van Syrische vluchtelingen. De verbouwing van de Koepelgevangenis begon in juni 2020. Er waren plannen gemaakt voor woningen, een bioscoop, horeca en een schoolcampus.
Tekst gaat door onder de foto.
De bioscoop was als eerste klaar en opende begin 2022 haar deuren. In oktober 2022 begon het eerste studiejaar van de Haarlem Campus. Januari dit jaar werden de studentenwoningen in De Vest opgeleverd en begin april opende het restaurant.
Hiermee is nog lang niet alles af. Er moeten nog 168 studentenwoningen, 96 sociale huurwoningen, een parkeergarage en een hotel komen. Het hotel kan bijvoorbeeld nog niet gebouwd worden omdat de vergunningen nog missen.
“De vergunningen voor dit hele terrien gaan eigenlijk in fases. We zijn begonnen met de Koepel zelf, die is helemaal af. Daarna kwam de Vest en het volgende gebouw dat nu langzaam wordt opgeleverd is waar nu het restaurant zit. De hotelvergunning zal niet te lang duren”, verwacht wethouder Roduner.
Het hele Koepelproject moet in 2027 klaar zijn.