Nu de dagen korter worden, gebeurt het onvermijdelijke: de feestdagenverlichting komt weer terug in de stad. Sinds vandaag worden de lichtsnoeren, met daarin verwerkt de kenmerkende contouren van de Grote of Sint-Bavokerk, met hoogwerkers boven de Haarlemse straten geplaatst. En daar blijft het niet bij.
Tot en met het einde van deze maand zullen werklieden in de weer zijn met de feestverlichting. Op 30 oktober, wanneer de wintertijd ingaat, worden de lampjes voor het eerst aangezet. Eind januari gaan ze weer naar de opslag.
In totaal gaat het om 150 armaturen, zoals de draagconstructies voor de lampen worden genoemd. Daarnaast zijn er nog eens 90 kleinere versies, met alleen de toren van de Grote Kerk, die aan lantaarnpalen worden bevestigd.
Haarlem Lichtstad
De feestverlichting is het werk van Haarlem Lichtstad, een stichting met vrijwilligers die zich al jaren druk maakt met de sfeerlichten in de stad. Het huidige ontwerp hangt nu al zo’n 15 jaar boven de Haarlemse straten.
“Hiervoor was het een allegaartje van verschillende soorten gloeilampen”, vertelt voorzitter Anton Bouman. De Haarlemse elektrotechnicus Alain Timmers ontwierp feestlicht met de contouren van de Grote Kerk. Zijn bedrijf verzorgt ook de feestverlichting in andere steden.
Bouman vertelt dat zijn stichting wel eens onderzoek heeft laten doen naar de feestverlichting. Of het toch niet tijd was voor iets anders. “Maar toen bleek dat de Haarlemmers dit ontwerp nog echt niet zat zijn.”
tekst loopt door onder de foto
Haarlem Lichtstad richt zich niet alleen op de donkerste dagen van het jaar. Zo’n beetje elk verlicht gebouw of object in de stad is het werk van de stichting.
“Ooit is het begonnen met de feestverlichting en de verlichting van monumentale gebouwen. Later kwamen daar ook beelden en andere objecten bij”, vertelt Bouman. “Zo zijn we een aantal jaar geleden ook de bomen op de Oude Groenmarkt gaan doen, dat hebben we toen geregeld met burgemeester Schneiders.”
Andere bekende voorbeelden zijn het Prinsenhof, het Teylers Museum of de glas-in-lood-ramen van de Grote Kerk. De verlichting wordt betaald door de ondernemers, die de stad zo willen voorzien van sfeer en tegelijkertijd hopen dat het meer klanten aantrekt.
Toekomstplannen
Ook de gemeentelijke gebouwen worden inmiddels door Haarlem Lichtstad in de spotlight gezet. Zij hebben het onderhoud overgenomen van de gemeente en houden zich nu ook bezig met verduurzaming.
Zo zijn inmiddels veel gebouwen voorzien van led-verlichting. “Toevallig heb ik vandaag nog gesproken over de Vleeshal en de Hoofdwacht op de Grote Markt. Die pakken we het komende half jaar aan.”
tekst loopt door onder het kader
Gevaar door spandraden?
Haarlem Lichtstad zou de feestversiering nog graag willen uitbreiden naar andere straten in het centrum, maar dat levert ook een risico op. De spandraden boven de weg, waaraan de feestverlichting zit bevestigd, worden namelijk nog wel eens gemist door onoplettende vrachtwagenchauffeurs.
Zo werd afgelopen week nog een overspanning geraakt door een hoogwerker in de Barteljorisstraat, met flinke schade als gevolg. Daarom wordt overwogen om de overspanningen in de zomer weg te halen.
Voor de toekomst heeft de stichting plannen met de vele bruggen in Haarlem. Die staan bovenaan het verlanglijstje van Bouman om uitgelicht te worden, vergelijkbaar met de iconische brugverlichting in Amsterdam. “Om te beginnen met de Gravestenenbrug”, besluit Bouman.