In Heemstede mag tijdens de jaarwisseling gewoon vuurwerk afgestoken worden, terwijl buurgemeente Haarlem vorige week koos voor een verbod. Dat werd gisteravond besloten tijdens de gemeenteraad. Volgens burgemeester Astrid Nienhuis zou een verbod bijna niet te handhaven zijn.
Over het besluit werd lang vergaderd. “Tijdens het debat is uitgebreid over de voor- en nadelen gesproken”, aldus burgemeester Nienhuis. “Het feit of omliggende gemeentes wel of geen verbod hebben. Hoe het zit met de draagvlak onder de samenleving en hoe het zit met handhaving.”
En handhaving is volgens Nienhuis een groot dilemma, maar draagvlak onder de bevolking voor het verbod is volgens haar net zo belangrijk. “Die twee hebben echt heel veel met elkaar te maken. Als veel inwoners het verbod steunen, dan gaan ze zich er ook vanzelf aan houden.”
Draagvlak
CDA-fractievoorzitter Oscar Boeder, die al twee keer een voorstel voor het verbod indiende, zegt dat het draagvlak er wel degelijk is. “Er zijn veel enquêtes geweest en daaruit bleek elke keer dat de meerderheid van de inwoners een andere invulling tijdens de jaarwisseling wil”, zegt hij.
Omdat in buurgemeente Haarlem een verbod geldt, gaat Boeder ervanuit dat Haarlemmers met hun vuurwerk naar Heemstede komen. “Dat ligt natuurlijk erg voor de hand. Er zijn ontzettend veel grensgebieden tussen Heemstede en Haarlem dus waarom niet een paar honderd meter verderop je vuurwerk afsteken?”
Daarmee is Heemstedenaar Rachel Kock het niet eens. “Ze komen heus niet allemaal met dozen vuurwerk hierheen. Zeker niet met slecht weer, dan blijven ze wel daar.” Theo Mense, die ook in Heemstede woont, denkt er ook zo over. “Waarom zouden ze uit de stad hierheen komen? Er valt hier niets te beleven om twaalf uur ’s avonds.”
Dilemma’s
Als gemeenten deze besluiten zelf mogen maken, brengt dat volgens Nienhuis bepaalde dilemma’s met zich mee. “Dan krijg je risico van waterbedeffecten”, zegt ze. “Als er een landelijke wetgeving zou zijn, met duidelijke regels, dan zou een vuurwerkverbod veel makkelijker zijn. Ik kijk ook wel een beetje naar Den Haag.”
De burgemeesters uit de regio komen volgens Boeder binnenkort bij elkaar om problemen als dit zogenoemde waterbedeffect te bespreken. “We hadden dit probleem gisteravond al een stuk kleiner kunnen maken, maar dat is helaas niet gelukt. Nu ligt het weer op het bordje van de handhavers en de hulpverleners.”