Update: inmiddels is Osenga geen stadsdichter meer.
De nieuwe stadsdichter Darryl Dangelo Osenga ligt behoorlijk onder vuur, omdat hij in het verleden diverse controversiële uitspraken heeft gedaan, waarin hij onder meer de Holocaust vergeleek met het slavernijverleden en geweld verheerlijkte. De gemeente is op dit moment druk aan het overleggen over de ontstane commotie. “Er is nog geen witte rook”, aldus een woordvoerder.
In een eerste officiële reactie gaf de gemeente gisteren aan nog steeds achter de benoeming van Osenga te staan, omdat burgemeester Wienen en wethouder Meijs van Cultuur uitvoerig met hem zouden hebben gesproken over zijn verleden. Hoewel de gemeente bagatellisering van de Holocaust ‘onaanvaardbaar’ noemde, wilde men Osenga toch een tweede kans geven, omdat hij publiekelijk zijn excuses had gemaakt en afstand had genomen van de beruchte uitspraken.
“De gemeente is behoorlijk belaagd met meningen van mensen”
Vanwege alle commotie is het echter nog onduidelijk of de gemeente daadwerkelijk met Osenga doorgaat, aldus de woordvoerder. “We zijn behoorlijk belaagd met meningen van mensen die vinden dat het echt niet kan. Aan de andere kant zijn er ook mensen die benadrukken dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is. Op dit moment beraadt de gemeente zich op hoe we hiermee omgaan en of we besluiten moeten nemen.”
Lastige afweging
Dat is een lastige afweging, zegt de woordvoerder. “Je wilt aan de ene kant niet toegeven aan uitingen op sociale media. Aan de andere kant moet je je afvragen: wat is de bedoeling van een stadsdichter? Hij moet een toevoeging zijn; hij moet meerwaarde hebben. Als er meer commotie is over zijn verleden, moet je je afvragen of dit wel moet. Die afweging wordt nu gemaakt. We hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid over komt.”
Had de gemeente niet kunnen voorzien dat de benoeming van Insayno weleens veel stof zou kunnen doen opwaaien? “We hebben wél meegewogen in welke fase en periode de teksten zijn geuit en welk effect de teksten zouden kunnen hebben, maar je weet niet hoe de samenleving daarover denkt.”
“De gemeente was ervan overtuigd dat hij die dingen achter zich had gelaten”
De woordvoerder vraagt zich af in hoeverre je naar iemands verleden moet kijken. “Je kunt achterom kijken, maar ook vooruit. De gemeente was ervan overtuigd dat Osenga die dingen achter zich had gelaten. Hij wilde een kritische noot plaatsen vanuit de maatschappelijke drive om ongelijkheid aan de orde te stellen. Dat was zijn doel. Maar als je merkt dat zoveel mensen daar moeite mee hebben, moet je daar goed naar kijken.”
De gemeente benadrukt dat Osenga veel talent heeft. “Die jongen heeft capaciteiten. Op basis van zijn kwaliteiten en talenten is hij uitgekozen. De intentie en afweging waren zuiver. We zijn niet over één nacht ijs gegaan.”
“We wisten dat het niet oncontroversieel zou zijn”
De gemeente wist voor Osenga’s benoeming van het bestaan van zijn rap ‘Zwarte bladzijde’. “We wisten dat hij uitspraken had gedaan, we wisten van zijn activistische verleden, we wisten dat het niet ‘oncontroversieel’ zou zijn.” Toch waren niet alle uitspraken van Osenga bij de gemeente bekend. “Er zijn citaten die in eerste instantie niet te vinden waren, maar die later wel indirect naar buiten kwamen.” De woordvoerder doelt op bepaalde tweets van Insayno, die inmiddels niet meer te lezen zijn, omdat de rapper/dichter zijn Twitteraccount op slot heeft gedaan. “Deze uitspraken bleken heftiger te zijn dan we in eerste instantie hadden meegenomen in de afweging.” Op basis van deze citaten voert de gemeente nu dus overleg over wat er moet gebeuren en of men nog wel met Insayno in zee moet gaan. Om welke uitspraken het precies gaat, kan de woordvoerder tegenover Haarlem105 niet zeggen.
Insayno: “Soms zou een AK47 best goed van pas komen”
Mensen op Twitter retweeten uitspraken die Insayno via zijn eigen account zou hebben gedaan:
“Anne Frank had het nog best luxe vergeleken met duizenden andere joden. Zij woonde in het centrum van Amsterdam. Dat kan ik niet betalen.” (8 november 2011)
“Ik begin studenten die hun school neermaaien met een AK47 steeds meer te begrijpen.” (17 september 2012)
“Ik ben geen voorstander van gun violence, maar soms zou een AK47 best goed van pas komen.” (3 mei 2013)