Om aan de spreidingswet te voldoen moet Zandvoort 94 asielzoekers opvangen. Daarom introduceert de gemeente Zandvoort vier verschillende scenario’s voor de opvang van asielzoekers, Oekraïners en statushouders. Daar gaat de regio uiteindelijk over beslissen. Bij drie van de vier scenario’s is het idee om het aantal Oekraïners terug te brengen zodat er meer asielzoekers of statushouders opgevangen kunnen kunnen.
Zandvoort vangt meer Oekraïense vluchtelingen op dan verplicht. Nu de spreidingswet vraagt om ook 94 asielzoekers op te vangen staat de gemeente voor een uitdaging. Een idee is daarom om het aantal Oekraïners van 196 naar 97 terug te brengen. Een logisch voorstel, denkt fractievoorzitter GroenLinks Zandvoort Karim el Gebaly. “Het was sowieso niet haalbaar om dat aantal Oekraïners te behouden. We hebben in Zandvoort nu eenmaal geen kantoorpanden vrijstaan die je kunt ombouwen.”
In een van de vier scenario’s wordt daarentegen voorgesteld om de 196 Oekraïeners juist in Zandvoort te laten blijven en minder asielzoekers te huisvesten. Het CDA voelt ook wel voor die optie. Fractievoorzitter Ralf Endstra: “De Oekraïners zijn al ingeburgerd en draaien goed mee. Het lijkt me niet meer dan redelijk dat als zij blijven, dit gecompenseerd wordt met de asielzoekers. We hopen dat uitruil in de regio mogelijk is.”
Fractievoorzitter Ronald van Tiggelen (PVV) is niet van het raadsvoorstel onder de indruk: “Mijn voorkeur is een vijfde, niet bestaand, scenario: geen extra opvang. We moeten nu mensen gaan opvangen waar we geen plek voor hebben.”
Locatie-probleem
De grote vraag is niet of, maar vooral wáár de asielzoekers – en de Oekraïners en statushouders – gehuisvest moeten worden. Want die spreidingswet komt er hoe dan ook, denkt El Gebaly: “De locatie P-Zuid is tot onze verbazing komen te vervallen. Het zou beter zijn de asielzoekers te verdelen over verschillende kleinere locaties, zo laat je mensen ook beter integreren dan dat je ze wegstopt op een terrein.”
Volgens Van Tiggelen wordt het spannend de komende tijd. “Er is gewoon geen plek. We hebben in verhouding een vrij groot sociaal huurbestand in Zandvoort. Een klein gedeelte daarvan komt jaarlijks vrij, maar daarvan gaat al een flink deel naar statushouders. Hoe meer je dat opschroeft, hoe minder er overblijft voor de rest.”
De woordvoering van wethouder volkshuisvesting Martijn Hendriks gaf aan niet te willen reageren op het raadsvoorstel tot het volgende week officieel besproken is tijdens de vergadering. De scenario’s worden uiteindelijk vanuit Zandvoort ingebracht aan de regionale bestuurlijke regietafel.