Inwoners van de gemeente Bloemendaal kunnen vanaf 1 juli een subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun dak. Groene daken, die bedekt zijn met planten in plaats van traditionele materialen, hebben meerdere voordelen op het gebied van isolatie en klimaatadaptatie. De gemeente Bloemendaal wil de inwoners enthousiast maken voor dit initiatief door subsidies beschikbaar te stellen. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag praten wij met wethouder Henk Wijkhuisen over dit initiatief.
Volgens Wijkhuisen is het doel van de subsidie om inwoners aan te moedigen te kiezen voor natuurlijke oplossingen, zoals groene daken, om hun huizen koel te houden in plaats van airconditioners te gebruiken. “Airconditioning kost een hele hoop energie. Met zo’n groen dak kun je al een heel eind komen”, vertelt hij. “Het geeft een enorme isolatiewaarde. Je kan vetplantjes gebruiken, dat isoleert goed. Maar je kan er ook andere plantjes bijzetten, dat is beter voor de biodiversiteit en daar krijg je ook iets meer subsidie voor.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
De subsidie wordt toegekend op basis van de vierkante meters groen dak, waarbij maximaal 50% van de kosten wordt gedekt. Er geldt een maximumbedrag van €1000 per aanvraag, maar Verenigingen van Eigenaren kunnen tot maximaal €5000 ontvangen, omdat zij vaak meer bewoners vertegenwoordigen. Het budget is beperkt, maar als het succesvol blijkt te zijn, zal de subsidie volgend jaar opnieuw worden opengesteld.
De gemeente Bloemendaal volgt haar eigen initiatieven, maar kijkt ook naar het succesverhaal van de gemeente Haarlem, waar vorig jaar 180 aanvragen werden ingediend en 5000 vierkante meter groene daken werden aangelegd. “We volgen natuurlijk vooral onszelf, omdat we ontzettend druk zijn met ‘Bloemendaalse stappen’. Daarin wordt de Bloemendaler bediend met wat je allemaal kan doen op het gebied van isoleren, energie besparen”, aldus de wethouder.
Sterke daken
Het is volgens Wijkhuisen wel belangrijk om te berekenen of het dak sterk genoeg is: “Je moet van te voren wel even kijken of het uitkomt. Dat betekend dat je moet berekenen wat je op je dak kan hebben, want het heeft ook te maken met het waterbergend vermogen. Als je bijvoorbeeld 50 liter per vierkante meter op je dak kan hebben, krijg je zelfs iets meer subsidie van ons. Het is belangrijk om dat even te berekenen.”