Haarlem stond gisteravond stil bij de Holocaust tijdens een indrukwekkende herdenking op de Grote Markt. Ondanks het koude en sombere weer verzamelden jong en oud zich om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Burgemeester Jos Wienen, Patrick van der Vegt en rabbijn Shmuel Spiero spraken de aanwezigen toe, waarna een stille tocht volgde naar het Joods Monument aan het Opperrabbijn Philip Frankplein. “We mogen dit nooit meer laten gebeuren”, benadrukte burgemeester Wienen in zijn toespraak.
De herdenking vond plaats in het kader van Holocaust Memorial Day, die jaarlijks rond 27 januari wordt georganiseerd. Deze datum markeert de bevrijding van Auschwitz in 1945 en werd in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale herdenkingsdag. Wereldwijd worden op deze dag herdenkingen gehouden om te waarschuwen tegen herhaling van dergelijke gruweldaden.
Onze verslaggever was bij de herdenking. Bekijk de video:
In Haarlem begon de ceremonie om half acht voor het stadhuis op de Grote Markt. Patrick van der Vegt opende de avond met een toespraak over de verschrikkingen van de Holocaust. Daarna sprak burgemeester Wienen over de verantwoordelijkheid van de samenleving om haat en discriminatie in al hun vormen tegen te gaan. Rabbijn Shmuel Spiero deelde persoonlijke verhalen over de impact van de Holocaust op zijn familie.
Onder begeleiding van politie en militairen vertrok de stoet in stilte naar het Joods Monument. Bij aankomst las rabbijn Spiero psalm 23 voor, een tekst die vaak wordt gebruikt bij herdenkingen: “De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.” Vervolgens werd een minuut stilte gehouden, en legden de aanwezigen bloemen en stenen bij het monument.
Tijdens de tocht passeerden de herdenkers een historische steen in een muur in de steeg naar het Philip Frankplein. De inscriptie herinnert aan de synagoge die hier in 1841 werd gesticht en later werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het herdenkt ook de Joodse inwoners van Haarlem die werden gedeporteerd en vermoord, waaronder de rabbijnen S. Ph. De Vries en P.H. Frank.
De avond was een moment van bezinning en herinnering, maar ook een oproep om antisemitisme, haat en discriminatie actief te blijven bestrijden.