Haarlem105 presentatoren René Kint en Bas van der Schuit bliezen om middernacht het bevrijdingsvuur uit in de Haarlemmerhout. Het vuur werd 24 uur eerder nog aangestoken door de commissaris van de koning, nadat Diewertje Blok het vuur had meegenomen vanuit Wageningen.
Na de 15 uur durende marathon uitzending van Haarlem105 waarin ruim 30 concerten uit de afgelopen dertien jaar Bevrijdingspop werden uitgezonden, afgewisseld met live interviews met medewerkers van Bevrijdingspop en vele andere gasten, verlieten René en Bas de studio nadat het laatste concert werd ingestart. Het concert van Alain Clark uit 2018 duurde nog 12 minuten. “Ik had slechts 12 minuten de tijd om naar de Haarlemmerhout toe te fietsen.” zei René Kint. Maar hij redde het op een haar na. Precies op tijd om voor de camera en tevens live op de radio een bijzonder moment in te luiden. Voor het eerst in decennia was de Haarlemmerhout stil op dit tijdstip. Er was geen podium, geen gepiep van vrachtwagens, of werklui die aan de afbouw zijn begonnen. Het was stil, het vrijheidsvuur brandde eenzaam in het midden voor Paviljoen Welgelegen.
“Hier had een ongelofelijk mooi festival moeten plaats vinden. Een festival wat door de coronacrisis niet door kan gaan. Ik vond dat we iets moesten doen als radiostation met onze archieven. De stad moest toch een Bevrijdingsfestival hebben om met zijn allen de bevrijding te kunnen vieren met het vrolijke gevoel wat Bevrijdingspop je altijd geeft.” Zegt Bas van der Schuit. “Daarom zocht ik de samenwerking op met Bevrijdingspop terwijl medewerkers van het bevrijdingsfestival met Haarlem105 de samenwerking opzochten, immers samen staan we sterk. En dat bleek, want met onze archieven en vrijwilligers, en ook nog eens de enorme inzet van de Bevrijdingspop vrijwilligers hebben we een show neer gezet waar ik heel trots op ben als radiomaker.”
De presentatoren voerde een enorme lijst met mensen op die mee hadden geholpen aan deze uitzending. En voordat het nummer Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder van Ramses Shaffy instartte bliezen ze samen het bevrijdingsvuur uit.
“Dit vuur werd door hoge piefen gister aangestoken.” Zei Bas van der Schuit live op de radio. Waarop René Kint inhaakte: “En het wordt door lage piefen weer uit geblazen”. Na een paar keer goed blazen, werd het donker in de Haarlemmerhout. Het vuur is gedoofd en Haarlem105 bedankt nogmaals speciaal alle medewerkers van Bevrijdingspop voor het mede mogelijk maken van deze bijzondere uitzending.